Welkom op onze 52 zomerwandelingen in de mooiste natuurgebieden van Heuvelland tot IJzervallei

ER IS TERUG WATER IN DE BLANKAART: DE FLUISTERBOOT VAART WEER.

In juli en augustus organiseert Natuurpunt De Bron opnieuw haar, intussen klassiek geworden, zomeravondwandelingen. Lokale medewerkers staken de koppen bijeen om een verscheiden en aantrekkelijk programma aan te bieden, alles samen 52 begeleide wandelingen in de mooiste natuurgebieden van onze zuidelijke Westhoek: het Heuvelland, De Blankaart en de IJzer- en Handzamevallei. Kom mee, ontdek en geniet van de prachtige natuur, zo verrassend dicht bij huis. Deskundige gidsen nemen je mee op sleeptouw en vertellen honderduit over landschap, planten en dieren, vaak overgoten met een flinke saus streekgeschiedenis. Voor elk wat wils! Hier vind je de volledige folder.

  

 

We starten telkens om 19 uur, tenzij anders vermeld. Afspraak meestal aan het lokale Dorpsonthaalpunt of de kerk, tenzij anders vermeld om 18.45u. Goede stapschoenen zijn een must, een verrekijker altijd nuttig, een dorstlesser mooi meegenomen. Bij nat weer voorzie je best laarzen, zeker in de IJzervallei. De tochten duren 2,5 tot 3 uur, de afstanden bedragen 5 tot 9 kilometer. Honden zijn toegelaten aan de leiband. We zorgen steeds dat we voor het donker is terug zijn.

 

Deelname: Natuurpuntleden nemen gratis deel aan de zomerwandelingen, niet-leden betalen €3,50 per persoon of €7,00 per gezin.

Tombola! Bij deelname aan de wandelingen ontvang je een tombolakaart, waarbij je kans maakt op een leuke verrassing. Uit alle deelnemers worden halfweg september 10 winnaars geloot! Zij worden persoonlijk verwittigd.

Organisatie: Natuurpunt De Bron in samenwerking met 4 lokale Natuurpuntafdelingen (IJzervallei, Poperinge-Vleteren, Westkust, Westland), Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart en de Dienst Toerisme Heuvelland. De wandelingen in de IJzervallei kaderen in het project Waterlanders, een initiatief van het Regionaal Landschap IJzer en Polder en de provincie West-Vlaanderen.

Zomerwandelingen IJzervallei, telkens op dinsdag

 

4 juli: Roesbrugge, 7,2 km

We starten onze wandeling op het marktplein van Roesbrugge, een dorp met geschiedenis. We verkennen de wijde omgeving van de traag stromende IJzer die als een litteken in de groene weiden kronkelt. Via enkele fotogenieke hoekjes komen we in Beveren aan de IJzer waarna we aan de andere kant van de stroom onze terugtocht aanvatten.

 

11 juli: West-Vleteren, 8 km

Vanaf de kerk van West-Vleteren wandelen we naar Elzendamme, een gehucht van West-Vleteren waar vroeger een kleine kade gevestigd was voor het vrachtverkeer op de IJzer. En Elzendamme is natuurlijk ook gekend voor zijn televisiemast die je al van heel ver kunt spotten. Vandaar stappen we langs het jaagpad langs de IJzer naar het Eversambos. We steken het 40 ha grote bos door en bereiken zo de Eversamhoeve, een overblijfsel van de Abdij van Stavele. Vandaaruit trekken we de ‘broeken’ in en komen zo terug op de startplaats. Ken je de legende van Eversam? En weet je wat ‘Villa Martha’ is?

 

18 juli: Fintele, 8 km

Daar waar de Lovaart de IJzer raakt, sluimert een groen paradijs. Dit open gebied is vlak, laag en nat. Het biedt kansen voor vele watervogels en we bemerken de blauwe reiger met de snavel in aanslag, versteend in ondiep water. Maar dit is ook de site waar de mens het gevecht aanging met het zeewater en zich beschermde door de aanleg van dijken, zoals de Grote Beverdijk. We stappen door de prachtige IJzervallei met zijn rijke natuurwaarden langs verharde en onverharde wegen, schoeisel aanpassen volgens de weersomstandigheden.

Afspraak: nieuwe parking Fintele

 

25 juli: Knokkebrug, 7 km

Een wandeling door de broeken, vertrekkend vanaf de kiosk van Knokkebrug. Het landschap verrast onderweg telkens opnieuw door de afwisseling van rijen knotwilgen, bloemrijke gras- en hooilanden, kronkelende slootjes, zijbeken en struweel. We trekken richting drinkwaterproductiecentrum, met zicht op de oude eendenkooi en speuren even over de 60ha grote wateroppervlakte van het spaarbekken naar speciale watervogels. We vervolgen onze weg langs het Noordeinden en het Paris-Roubaix baantje terug naar de brug langs de verlande loerputjes.

Afspraak: kiosk langs de IJzer ter hoogte van Knokkebrug

 

1 augustus: Merkem, 7 km

We ademen de sporen van WOI, genieten van weidse landschappen en gooien een blik vanuit de verte op het kasteeldomein van Merkem. Een iets minder gekende wandeling, doch niet minder mooi. Integendeel. Vanuit Merkem wandelen we langs het Driegrachtenpad via een aangelegd tegelpad naar het Ieperleekanaal. We wagen ons aan een oversteek met fluisterboot om zo langs de grasdijk de Driegrachtenbrug te bereiken. Van daaruit keren we langs de Kasteeldreef terug naar Merkem.

 

8 augustus: Werken, 7 km

We nemen jullie mee op een ‘horizontale’ wandeling in het natte ‘Werckenbrouck’ op de grens van Esen en Werken, ter hoogte van de Steenstraat. Een weids open landschap met zicht op meer dan 10 kerktorens en historische plekken als Einsdijk en Hof Ter Heyde. En kent er iemand etwat van boutn & wetn? Bring’t mee om te doen’n.

Afspraak: in de Steenstraat aan de brug over de Handzamevaart, ter hoogte van huisnummer 2, 19.00u

 

15 augustus: Pervijze, 7,5 km

Wandelen ‘Bachten de Kupe’. Pervijze, ja dat kennen we, daar rijden we door als we naar zee gaan … Maar dit dorp heeft meer te bieden dan doorrijdend verkeer. We sporen terug naar oud middeleeuwse schapenweiden, wandelen langs de oevers van de slagader van de polders. Dit is het gebied dat 100 jaar geleden tijdens WOI jarenlang onder water werd gezet. Nu grazen de koeien er vredig in deze eeuwenoude graslanden.

 

22 augustus: Spaarbekken Nieuwpoort, 7 km

Aan de rechteroever van de IJzer ter hoogte van Sint-Joris, ligt een waterspaarbekken. Dit spaarbekken is ontstaan uit ontginningsputten van een steenbakkerij en zandwinningsgroeve voor de aanleg van de nabijgelegen autosnelweg E40. Gaandeweg kreeg dit bekken ook een recreatieve functie, waar verschillende verenigingen hun thuishaven hebben. Ook de natuur heeft er een plaatsje gekregen en vele vogels voelen zich er thuis. Jaarlijks komt er een ijsvogel broeden. Op de plaatsen die niet toegankelijk zijn voor boten, worden er soms zeldzamere vogels gespot zoals parelduiker en brilduiker. Hier gaan natuur en recreatie mooi hand in hand.

Afspraak: parking Spaarbekken Nieuwpoort, Brugse Steenweg 5, 8620 Nieuwpoort

 

29 augustus: De IJzermonding, 5 km
Eindpunt van de niet zo lange waterloop ‘ De IJzer’. Eens voorbij het sluizencomplex ‘ De Ganzepoot ‘ komen we in contact met het zilte van de Noordzee en kunnen we de verandering vaststellen wat de plantengroei betreft. Niet alleen worden we geconfronteerd met zout maar ook de getijdewerking speelt hier een grote rol wanneer we langs slik en schor wandelen tot aan de echte monding dit tussen de twee staketsels ter hoogte van de vuurtoren.

Afspraak: parking Halvemaanstraat in 8620 Nieuwpoort

 

Fluistervaren en broekwandelen in De Blankaart, telkens op woensdag en vrijdag

 

Wandel door de broeken en vaar met onze fluisterboot in dit uniek natuurgebied. Elke woensdag en vrijdag om 14.30u en vanaf de 2de week van juli ook om 18.00u.

Afspraak: BC De Blankaart, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen (Diksmuide)

Inschrijven noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 051 54 52 44 (kantooruren). Het bezoekerscentrum De Blankaart is elke dag open van 13.30u. tot 17.30u. In juli en aug: vanaf 10.00u. Ontdek de IJzervallei, verrassend waterrijk, in heden en verleden… 051 54 59 48 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zomerwandelingen Heuvelland, telkens op donderdag en feestdagen

6 juli, Dranouter, 9,3 km

Focus op Trage Wegen, met de Leievallei en de heuvels als decor

Natuurpunt De Bron heeft, naast werkgroepen voor natuur en milieu, ook een werkgroep Trage Wegen. Deze wandeling belicht beide aspecten. Vanuit Dranouter wandelen we over rustige wegen naar het schitterende natuurreservaat ‘De Breemeersen’. Onderweg verkennen we een buurtweg die bedreigd wordt, waakzaamheid blijft geboden. Trage Wegen lenen zich uitstekend voor recreatie dicht bij huis, bovendien krijg je er boeiende natuur en brede uitzichten over het landschap gratis bovenop. In ons steeds intensiever wordend landbouwlandschap en dichter bebouwde gebieden zorgen Trage Wegen voor ecologische verbindingen waarlangs planten en dieren zich kunnen verspreiden over grotere gebieden.

 

13 juli, Westouter, 8,5 km

Het landgoed van Marguerite Yourcenar: Heuvelland stopt niet aan de grens!

Op 17 december zal het 30 jaar geleden zijn dat Marguerite Cleenewerck de Crayencour, gekend onder haar pseudoniem ‘Marguerite Yourcenar’, overleed. Deze beroemde schrijfster bleef altijd een vurig verdedigster voor het natuurbehoud in de heuvelstreek. Niet enkel rond de Zwarteberg, waar het landgoed van haar familie lag, maar ook aan onze kant van de grens. Tijdens de tocht verkennen we de prachtige Douvevallei en steken de grens over naar het ‘Parc Départemental Marguerite Yourcenar’. Te midden een streek waar de intensieve landbouw uitdijt, vormt de Zwarteberg een eiland vol biodiversiteit. Op en rond de berg ontdek je een gevarieerde flora en fauna met vaak uitzonderlijke soorten, typerend voor brongebieden en hellingbossen. Hier overleeft zelfs de vuursalamander.

Afspraak: parking Molenhof, Lijstermolendreef, 19:00 u

 

20 juli, Kemmel, 7 km

Een tocht rond Kemmel mét Kemmelberg

Deze landschapswandeling verkent verschillende gehuchten langs de zuidkant van de Kemmelberg: Linde, Hooghof, Panele. We beklimmen ook de Kemmelberg zelf. Met zijn 156 m is deze heuvel het hoogste punt van Vlaanderen, afgezien van de Voerstreek.

De Kemmelberg trekt heel wat dagjestoeristen aan, haar succes groeide uit tot een bedreiging voor de typerende fauna en flora. Een klassering in 1979 zorgde voor een betere bescherming. Om de brede omgeving rond de Kemmelberg als aantrekkelijk landschappelijk gebied te behouden en verder te ontwikkelen, werd begin 1993 gestart met het project ‘Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels’. In 2005 werd het beschermde gebied van de Kemmelberg uitgebreid tot meer dan 700 ha.

Afspraak: kiosk Dries, 19.00u

 

21 juli, Dranouter, 9,3 km, namiddagwandeling

Focus op Trage Wegen, met de Leievallei en de heuvels als decor

Zie 6 juli

Afspraak: 14.30u

 

27 juli, Nieuwkerke,7,5 km

Laat je verleiden door Le Pont d’Amour, de Sneukelstraete en de Walletjes

Voor een keertje laten we de Breemeersen links liggen en kiezen we resoluut voor de andere kant van Nieuwkerke. Vanop de ‘Walletjes’ krijgen we prachtige verzichten op de heuvelrij, van Katsberg tot Kemmelberg. Schitterende landschapselementen met houtkanten, meidoornhagen, boomrijen en zachte hellingen kleuren onze wandeling. We bezoeken ook het minder gekende Louftjesbos, verscholen achter de gebouwen van aardappelbedrijf Clarebout. Het bosje werd 10 jaar geleden aangeplant door kinderen uit het dorp en is nu voldoende gegroeid om in te spelen.

 

3 augustus, Westouter, 7 km

De uitbreidingen van de Broekelzen in de kijker

Dé natuurparel van Heuvelland, ons natuurgebied ‘De Broekelzen’, kan niet ontbreken op onze zomerwandelingen. In 2015 verwierf Natuurpunt een nieuw perceel weiland van 64 are en in 2016 volgde een stuk bos van 1 ha 49 a. Een flinke uitbreiding van het gebied met ruim 2 ha. Vorig jaar zijn we de weide gaan verkennen. Na heel wat opruimwerk (met dank aan de vrijwilligers die 4 dagen lang gewerkt hebben) is het pad door het bos weer toegankelijk. Een mooie gelegenheid om het zeer waardevolle bos, waar ook reeën thuis zijn, een bezoekje te brengen.

 

10 augustus, Wijtschate, 7,2 km

Oorlogskraters en verzichten, zover het oog reiken kan

Wijtschate is het dorp van de tovenaar! Onze gids vertelt het hele verhaal tijdens de wandeling. Ook De Groote Oorlog ’14-’18 en de Mijnenslag van juni 1917 staan centraal tijdens deze wandeling. Vanaf november 1914 viel de heuvelrug Wijtschate-Mesen in Duitse handen. De Duitse kanonnen hielden de hele periode de lager gelegen Britse linies volledig in het vizier. De Britten lopen zich te pletter en berieden een grootschalige ondergrondse aanval voor. Op 7 juni 1917 worden 19 strategische hoogtes, zoals Hollandse Schuur, Petit Bois en Spanbroekmolen, door enorme mijnexplosies uiteengereten. De grote kraters in het landschap getuigen hier nog van. Nochtans schreef een oudere kroniekschrijver dat de omgeving niet interessant was voor oorlogvoering. Te veel bossen, hagen en houtkanten, een waar doolhof zonder enig overzicht!

 

Dinsdag 15 augustus, Westouter, 8,5 km, namiddagwandeling

Het landgoed Marguerite Yourcenar: Heuvelland stopt niet aan de grens.

Zie 13 juli.

Afspraak: parking Molenhof, Lijstermolendreef, 14.30u

 

17 augustus, Loker, 6 km

Natuur en oorlog ontmoeten elkaar

Met de Stichting Godtschalck leggen we de link tussen Wijtschate, Ieper en de weeshuizen in de streek. De Kemmelberg verkennen we langs de noordwestkant. De gids kan hier de typerende landschappelijke elementen als bronvorming, graft, erosie, poel, hagen, …, perfect aantonen. We zoeken naar silexstenen en rolkeien om er de geologische herkomst van de streek mee te duiden. En dat heeft dan weer veel te maken met de wijngaarden die steeds meer het karakter van de streek bepalen.

 

24 augustus, Wulvergem, 6,8 km

Balanceren tussen Vlaanderen en Henegouwen

Wulvergem zou ontstaan zijn langs een Romeinse heerweg. Deze liep van Belle over de Ravelsberg, de Walletjes in Nieuwkerke en Kraaiberg naar Mesen en verder naar Wervik. Na een bezoekje aan Machutus dalen we af naar de Douvebeek en stappen Henegouwen binnen. We ontmoeten enkele Britse begraafplaatsen die de hele streek kenmerken. De gids legt uit hoe ‘St. Quentin Cabaret Cemetery’ aan zijn naam kwam. We bezoeken ook het verrassende Bois de la Hutte en bekijken hoe onze Waalse vrienden aan natuurbeheer doen.

 

31 augustus, De Klijte, 6,2 km

Wandelen in de Heerlijkheid van Philippe de la Clite

Zavelaar, Ommegang en Millekruis zijn de sleutelwoorden voor deze wandeling. De Kemmelbeek bepaalt voor een deel onze weg. ‘Millekruis’ en ‘Ommegang’ hebben ongetwijfeld veel te maken met de traditionele rondgang of processie rond het kleine dorp. De gids weet er meer over te vertellen. We maken ook kennis met de ‘Zavelaar’, een natuurgebied in volle ontwikkeling. Deze keer verkennen we de Zavelaar niet vanuit de Scherpenberg, maar vanuit de andere richting. We krijgen een zicht op enkele private hakhoutbosjes met typische flora. Tijdens deze wandeling bevinden we ons precies op 9 km van Ieper, Poperinge en Belle.