Het natuurgebied De Blankaart bevindt zich even buiten het centrum van Woumen, in het hart van de overstroombare IJzervallei. Het natuurgebied is een waar paradijs voor talrijke, soms zeldzame, vogel- en plantensoorten die er graag vertoeven. Ooit vormde De Blankaart het leefgebied van de otter. Natuurpunt vzw en de provincie West-Vlaanderen leveren heel wat inspanningen om de otter terug in de IJzervallei te krijgen.

Het Bezoekerscentrum De Blankaart paalt aan het natuurgebied De Blankaart. Dit bezoekerscentrum, dat is ondergebracht in het Blankaartkasteel, herbergt een boeiende tentoonstelling over de natuur in de IJzer- en Handzamevallei.

De otter is de gids in het kasteel. Je volgt zijn sporen, hij vertelt over zichzelf, over de broeken en de verschillende leefgebieden zoals water, riet, weilanden, valleirand en moerasbos met al hun bewoners.

 

Het gelijkvloers en de kelderverdieping van het bezoekerscentrum zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het kasteelpark en een groot deel van het natuurgebied zijn vrij toegankelijk op de aangeduide paden. Het kasteelpark is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers, het wandelpad en de vogelkijkhutten in het natuurgebied zelf niet.

 

Natuurpunt biedt diverse formules aan die je kan ontdekken:

 

- natuurbelevingsaanbod voor groepen

  • Gezinnen, families, groepen kunnen ook het hele jaar door de pracht en praal van De Blankaart bewonderen onder begeleiding van een gids. De Blankaart is zowel in herfsttooi, in winterkleed, als aan de vooravond van de lente of gedurende de zomerse maanden een natuurparel. Elk seizoen heeft zo zijn eigen kleuren en ook zijn typische vogels.
  • Van 15 april tot en met 15 september kan je een wandeling combineren met een boottocht. Enkel varen behoort ook tot de opties. Voor meer info of reserveringen: Natuurpunt de Blankaart, 051/54 52 44 of deblankaart@natuurpunt.be

- natuurbelevingsaanbod voor individuen

  • Elke eerste zondag van de maand kan je om 14u30 op stap met een natuurgids in het gebied. De wandeling start aan het bezoekerscentrum.
  • Het Blankaartpad (9,6 km) leidt je doorheen de broeken. Dit zijn de overstroombare hooi- en weilanden rond De Blankaart die het winterbed van de IJzer vormen. Bij hevige regenval kan je best even informeren of het wandelpad toegankelijk is. De fietsroute Tussen otter en zeehond krijgt twee uitzonderlijke natuurgebieden van de Westhoek aaneen: de IJzervallei en de Ijzermonding. De naam verwijst naar twee ambitieuze actieplannen voor deze gebieden: het Plan Otter dat het herstel van de natuurwaarden in de IJzervallei bepleit en het Plan Zeehond dat het ecologisch herstel van het natuurreservaat De IJzermonding nastreeft.
  • fluistervaren en broekwandelen
  • Vroegmorgenexcursies

Het wandelpad en de fietsbrochure zijn te verkrijgen in het Secretariaat Natuurpunt De Bron.

Praktisch:

 

Secretariaat Natuurpunt De Bron

Iepersteenweg 56

8600 Woumen

Telefoon: 051/54 52 44

Fax: 051/54 57 85

E-mail BC De Blankaart

 

Openingsuren

weekdagen: 09u00-16u30

weekend en feestdagen: 13u30-17u30