Dit aanbod voor volwassenen richt zich naar verenigingen, families en andere groepen en is uitgewerkt door Natuurpunt IJzervallei. De wandelingen en boottochten in de omgeving of op het Blankaartgebied worden begeleid met een gids. Hij of zij neemt je mee op pad en vertelt je het natuurverhaal, aangevuld met leuke weetjes of bezienswaardigheden die het pad kruisen. Er is keuze tussen kortere en langere afstanden al dan niet in combinatie met een boottocht naargelang de voorkeur en gewenste tijdsduur. Een aanbod op maat is mogelijk op afspraak.

 

Elke wandeling of boottocht kan in principe om het even wanneer geboekt worden (datum en uur bespreekbaar) in zoverre op dat ogenblik een gids beschikbaar is.

Reserveren doe je bij voorkeur via mail aan deblankaart@natuurpunt.be bij de coördinator van de boekingen voor Natuurpunt IJzervallei. Betalen doe je ten laatste 8 dagen voor de uitstap op het rekeningnummer BE96 9799 7224 0705 van Natuurpunt IJzervallei.

 

Natuurwandeling
Ontdek het natuurgebied de Blankaart. In dit kort bezoek nemen we je eerst mee in de permanente tentoonstelling van het kasteel de Blankaart waar je via overzichtskaarten en enkele modules meer te weten komt over het specifieke karakter van de IJzerbroeken. Vervolgens wandel je in het kasteelpark naar de vogelkijkhut en bekijk je met de gids welke vogels je daar kan zien. Afsluiten doe je met een bezoek aan de vogelkijktoren. Van op vier meter hoogte heb je een mooi zicht op de Blankaartvijver en de omliggende hooilanden.

Afstand: ongeveer 3 km
Duur: 1u30
Geschikt voor kinderwagens
Tip: verleng uw bezoek met een boottocht op de Blankaartvijver (tussen 15 april en 15 september)

Kleine Broekenwandeling

Kom meer te weten over het specifieke karakter van de IJzervallei. Naast een bezoek aan de permanente tentoonstelling van Bezoekerscentrum De Blankaart trek je de broeken in. Via hekjes, opstapjes en plankenpaden wandel je door de hooi- en weilanden die dit gebied zo kenmerken. Soms wandel je zelfs door een weide waar runderen aan graasbeheer doen. We hebben aandacht voor de vogels, planten en wat verder op onze weg komt. De gids vertelt over de beheermaatregelen en de inrichtingswerken die Natuurpunt en ANB uitvoeren om het gebied elke dag aantrekkelijker te maken voor zowel de vogels, de planten als de bezoekers.

Afstand : ongeveer 6 km

Duur: 2u30

Zeker niet geschikt voor kinderwagens

Tip: combineer deze wandeling met een bootoversteek (tussen 15 april en 15 september)

 

Grote broekenwandeling

Stevige wandeling over het Blankaartpad waarbij je een totaalbeeld krijgt van het kerngebied van de IJzervallei. Je wandelt grotendeels over onverharde paden door een van de grootste open ruimtes van West-Vlaanderen, het winterbed van de IJzer met mogelijkheid om onderweg halt te houden op een boerderij voor een streekbier of hoeve-ijs.

Afstand: 10 km

Duur: halve dag, 3u00 à 4u00

Niet geschikt voor kinderwagens

Tip: sluit deze wandeling af met een bootoversteek over de 50 hectaren grote Blankaartvijver (enkel tussen 15 april en 15 september) of houd een pauze op boerderij Madeliefje voor streekbier of hoeve-ijs.

 

Doorsteek van de IJzerbroeken

Mooie doorsteek van de laaggelegen IJzerbroeken vanuit Bezoekerscentrum De Blankaart naar het ‘Fort De Knokke’, de oude vesting van Vauban aan de IJzer. Bewonder verschillende biotopen uit de IJzervallei waaronder natte hooilanden, recente afgravingen in het kader van natuurinrichtingswerken, eendenkooi, waterspaarbekken, laantjes, grachten en ‘plas-dras’ rond de Blankaartvijver. Speciale aandacht voor de beheerwerken, natuurinrichtingswerken, weidevogels of overwinterende eenden en ganzen, het eendenkooiverhaal, …

Afstand: ongeveer 10 km

Duur: minstens halve dag

Grotendeels niet geschikt voor kinderwagens

Tip: sluit deze wandeling af met een bootoversteek over de 50 hectaren grote Blankaartvijver (enkel tussen 15 april en 15 september)

 

Boottocht (rondvaart)

Gedurende 2 uur neemt een gepassioneerde gids je mee op de 50 hectaren grote Blankaartvijver. Met de nagenoeg geruisloze fluisterboot met elektromotor kom je dichtbij de rietkant en vaar je stilletjes de beken en vaarten op waardoor je dichter bij weidevogels in de natte hooilanden kan komen. Deze boottocht kan op elk moment van de dag. Ieder tijdstip heeft wel iets bijzonders te bieden.

Afstand: 2 maal 500 meter van de parking naar het boothuis

Duur: tot 2u00

 

Bootoversteek

Met een oversteek van ruim een half uur krijg je snel een mooi beeld van het laagst gelegen punt van de IJzerbroeken: De Blankaartvijver, hét kerngebied van dit uniek natuurparadijs. De bootsman neemt je mee naar de ‘Potrellebrug’ van waaruit je al dan niet met een andere gids terug wandelt naar Bezoekerscentrum De Blankaart. Combineer deze oversteek met een kleine of grote broekenwandeling uit ons aanbod.

Afstand: 2 maal 500 meter van de parking naar het boothuis

Duur: minder dan een uur

 

Verkenning bovenloop van de IJzer tussen Roesbrugge en Noordschote

Prijzen en mogelijkheden op aanvraag

 

Verkenning broeken van de Handzamevallei

Prijzen en mogelijkheden op aanvraag 

 

Praktisch

De wandelingen en boottochten worden begeleid met een gids. Hij of zij neemt je mee op pad en vertelt je het natuurverhaal, aangevuld met leuke weetjes of bezienswaardigheden die het pad kruisen.

 

Goed schoeisel of laarzen aangeraden bij slecht weer! Anders goede wandelschoenen. Een verrekijker is altijd handig.

 

Vergoedingen

Per wandeling of boottocht is een prijs vooropgesteld. Daarvan vergoedt Natuurpunt IJzervallei de gids en met de rest financiert Natuurpunt mee de aankopen van het natuurgebied De Blankaart. Kom je langs in ons natuurgebied, dan investeer je dus in meer natuur.

 

Reservaties

Elke wandeling of boottocht kan in principe om het even wanneer geboekt worden (datum en uur bespreekbaar) in zoverre op dat ogenblik een gids beschikbaar is. Daarom raden wij je aan ruim op voorhand te reserveren.

 

Een groep bestaat uit maximum 25 deelnemers. Een tweede gids kan ingeschakeld worden na overleg. Hiervoor wordt een extra vergoeding gevraagd.

 

Reserveren kan via mail aan deblankaart@natuurpunt.be of telefonisch op 051/54 52 44

 

Natuurpunt IJzervallei vzw

T.a.v. Katrien Vanhoudt

Iepersteenweg 56

8600 Woumen (Diksmuide)

Katrien.Vanhoudt@natuurpunt.be

 

Na reservatie ontvang je een bevestiging met de praktische afspraken samen met de vraag tot betaling. Om administratieve redenen dienen de betalingen ten laatste 8 dagen voor de uitstap op het rekeningnummer BE96 9799 7224 0705 van Natuurpunt IJzervallei met vermelding van ‘naam groep en datum uitstap’ overgeschreven te worden.

 

Annulatie

Annuleren kan kosteloos tot 5 dagen voor de datum van je bezoek. Wanneer de annulering ons minder dan 5 dagen voor de geplande activiteit bereikt, wordt het gestorte bedrag teruggestort, evenwel verminderd met 10,00 administratiekosten. Bij annulering op de dag van de activiteit komt er bovenop de 10,00 administratiekosten ook nog de voorziene vergoeding voor de vrijwilliger(s).