De Bron Kalender april – mei – juni 
 
JNM-Westland 
Alle info over de activiteiten van JNM vind je op https://jnm.be/nl/ervactiviteiten?department=jnm-westland 

 
Natuurpunt IJzervallei 
WOENSDAG 6 MAART 
NATUUR@TELIER: LANG LEVE DE LENTE! 
De natuur ontwaakt uit de winterslaap, er valt dus heel wat te ontdekken! Een namiddag vol avontuur en natuurbeleving voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Afspraak om 13.30u aan het bezoekerscentrum De Blankaart. Einde om 16.30u. Deelname: €5,00.   
Org.: NP IJzervallei. Info: thijs.declercq@natuurpunt.be 

 

VELT Westland 

ZATERDAG 9 MAART 

ZADENRUILBEURS ‘RECLAIM THE SEEDS’ 
Reclaim the seeds’ is een beurs georganiseerd door Velt West-Vlaanderen waar iedereen biozaden, -knollen en -stekjes kan ruilen, weggeven of kopen met als doel de biodiversiteit aan te wakkeren en aandacht te vragen voor de bedreiging van die biodiversiteit door grote bedrijven. Heel wat standhouders zullen er aanwezig zijn. Ook zijn er een aantal voordrachten gepland. Afspraak om 10.00u in het Land- en Tuinbouwinstituut, Bruggestraat 190, Oedelem. Deelname: Velt-leden €3,00, niet-leden €5,00.  
Org.: Velt West-Vlaanderen. Info & inschrijvingen: Marnix Desimpel, 0479 87 40 73, info.westland@velt.nu 
 
Natuurpunt Westkust 
ZONDAG 10 MAART 
ALGEMENE VERGADERING VOOR ALLE LEDEN VAN NATUURPUNT WESTKUST 

We kijken terug op wat in 2023 werd verwezenlijkt en wat 2024 in petto heeft, dit gekoppeld aan een uiteenzetting van natuurwaarden door een van onze bestuursleden. Deelname: gratis. Afspraak om 10.00u in het Educatief Centrum Duinenhuis te Koksijde. Om 11.00u sluiten we af met een nieuwjaarstoast. 
Org.: NP Westkust. Info: secretariaat 0476/87 70 93 

 

Stichting Marguerite Yourcenar  
ZONDAG 10 MAART 
LANDSCHAPSWANDELING BEVEREN AAN DE IJZER 
Afspraak om 14.30u aan de kerk in Beveren aan de IJzer. Deelname: gratis voor SMY-leden, €5,00 voor niet-leden. 
Org.: SMY. Info: Filip Boury, 0497 05 18 04, stichtingmy@gmail.com 

 
Natuurpunt Westkust en Natuurpunt De Bron 
MAANDAG 18 MAART 
LEZING ‘DE SPONS-SPEECH’ 
Gelukkig werkt de natuur als een spons: om hevige regen op te vangen, of juist langer water vast te houden en traag af te geven in periodes van droogte. Maar is Vlaanderen goed op weg om weer een spons te worden? Wat is de link precies tussen water, klimaat en natuur? En zijn we klaar voor een waterbom? In een interactieve speech duikt Benno Geertsma van de Natuuracademie in dit bijzonder actuele thema. Waarschuwing: pak best je zwembandjes mee! Afspraak om 19.30u tot 22.30u in Natuureducatief centrum Duinenhuis, Bettystraat 7, Koksijde. Deelname: €3,00 én inschrijven en betalen via de link op de website van Natuurpunt Westkust. 
Org.: NP Westkust i.s.m. gemeente Koksijde en Natuurpunt De Bron. Info: Carl Van Den Broeck,  0475 22 08 43, carl.vandenbroeck@gmail.com 
 
Natuurpunt De Bron en Natuurpunt Westland 
ZATERDAG 23 MAART 
INSECTENINVENTARISATIE DIKKEBUSVIJVER 
We gaan insecten zoeken rond Dikkebusvijver. Deze schitterende vijver (36 ha) is gelegen tussen Ieper en Heuvelland. We inventariseren de bermen en knuppelpaden. Afspraak om 14.00u op de parking van Dikkebusvijver, Dikkebusvijverdreef 21, 8908 Vlamertinge. 
Org.: Insectenwerkgroep NP De Bron en NP Westland kern Ieper. Info: Hannelore Theite, insectenwerkgroep.debron@gmail.com 
 
Natuurpunt Poperinge-Vleteren 
ZONDAG 24 MAART 
SPECHTEN- EN REEËNWANDELING HELLEKETELBOS 
In het vroege voorjaar komt er leven in het bos, denk maar aan de spechten die hun territorium afbakenen door hun typische geroffel. Reeën snoepen van het nieuwe groen langs de bosrand. Kom mee het Helleketelbos ontdekken in de prille lente. Kledij en schoeisel aanpassen aan de weersomstandigheden, verrekijker is een must. Afspraak om 08.00u, Vijfgemetenstraat 4, Poperinge (nabij herberg De Boshoeve). Deelname: NP-leden gratis, niet leden €2,00.  
Org.: NP Poperinge-Vleteren. Info: Guido Quaghebeur, 0478 36 77 15, www.natuurpunt-poperinge-vleteren.be 
 
Velt Westland 
DONDERDAG 28 MAART 
KWEKEN VAN TOMATEN, EEN PASSIE 
Tomaten zijn bessen die, net als hun soortgenoten, propvol vitaminen, mineralen en antioxydanten zitten. De tomaat is bovendien de koningin van het lycopeen, dat de kans op hart- en vaatziekten vermindert en bescherming biedt tegen de inwerking van de stikstofoxiden. Velt-lesgever Herman Dewaele vertelt je alles over het kweken van tomaten, de vele soorten en rassen. Afspraak om 19.00u in OC De Galoye, Dikkebusstraat 131, 8950 Loker (Heuvelland). Deelname: €5,00, te storten op rekeningnummer BE16 8916 8409 8974. Betaling bevestigt de inschrijving. 
Org.: Velt Westland i.s.m. Bibliotheek Heuvelland. Info: info.westland@velt.nu 
 
Natuurpunt Westkust  
ZATERDAG 30 MAART 
GROTE OPRUIMACTIE IN DE IJZERMONDING 
Na de vele waterlozingen deze winter ligt het reservaat vol zwerfvuil. Daarom is een opruimactie noodzakelijk. Stevig schoeisel en handschoenen zijn nuttig. Afspraak om 09.30u op de parking van de Halvemaanstraat in Nieuwpoort. Deelname gratis. 
Org.: NP Westkust. Info: Walter Wackenier, 0476 87 70 93 
 
Natuurpunt Westkust - Plantenwerkgroep Duinviooltje 
WOENSDAG 3 APRIL 
PLANTENWERKGROEP IN DE SIMLIDUINEN 
Na de grote werken van de vorige winters zijn de Simliduinen zich mooi aan het ontwikkelen. We vinden er droge graslandjes, pannetjes, poelen en hier en daar wat bosjes. Genoeg biotopen voor plantenliefhebbers. Dit is geen gewone gidsbeurt maar een zoektocht met flora en loep. Ook beginnelingen zijn welkom! Afspraak om 14.00u, infobord ANB, Elisalaan in Nieuwpoort. Let op: betalend parkeren. 
Org.: Plantenwerkgroep Duinviooltje. Info: Sabine Deschoolmeester, 0473 53 62 90, plantenwerkgroepduinviooltje@gmail.com  
 
Natuurpunt IJzervallei 
WOENSDAG  3 APRIL 
NATUUR@TELIER: BEZIGE BIJTJES 
Tijdens de paasvakantie zoemt het weer van de activiteit op de Blankaart. Bij bijen denken we vlug aan honing, maar wist je dat er in Vlaanderen heel veel bijensoorten zijn die helemaal geen honing maken? We komen er alles over te weten en hangen zelf de bezige bij uit op dit natuuratelier! We kunnen de bijtjes zelfs een handje helpen! Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Afspraak om 09.00u tot 16.00u aan het Blankaartkasteel, Iepersteenweg 56, Woumen. Deelname: €10,00. Inschrijven is noodzakelijk. 
Org.: NP IJzervallei. Info en inschrijving: thijs.declercq@natuurpunt.be  
 
Natuurpunt De Bron 
ZATERDAG 6 APRIL 
INSECTENINVENTARISATIE VIJFWEGENPOEL STADEN 
De Vijfwegenpoel is een natuurgebiedje van nog geen hectare groot. Twee poelen, een bloemrijke hooiweide, een akkervogelstrook, wat bomen en struiken. Ideaal om insecten te zoeken! Afspraak om 14.00u bij het stationsgebouw in de Ontmijnerstraat in Staden.  
Org.: Insectenwerkgroep NP De Bron. Info: Hannelore Theite, insectenwerkgroep.debron@gmail.com 
 
Natuurpunt Westland 
ZONDAG 7 APRIL 
WANDELING IN DE VERDRONKEN WEIDE 
Het voorjaar is pas in het land. Hier en daar kleuren al wat bloemetjes de bermen. De bomen staan in hun prille lentekleed. Vroege vogels zingen al hun liedje. Afspraak om 09.30u aan het Vijverhuis, Zillebeekvijverdreef 2, Ieper. Deelname is gratis.  
Org.: NP Westland. Inschrijven en info: natuurpuntwestland@telenet.be    
 
Natuurpunt IJzervallei 
ZONDAG 7 APRIL 
ZONDAGSWANDELING IN DE BLANKAART: VOORJAARSBLOEIERS  
De lente is volop in het land. Terwijl de bomen al hun energie pompen in het produceren van bloesems en blaadjes, haasten de kruiden zich om de mooiste bloemen te creëren. Dat zorgt voor een explosie aan geuren en kleuren. Gids Lieve neemt ons mee op ontdekkingstocht en weet ons heel wat te vertellen over de vele mooie voorjaarsbloeiers. Afspraak om 14.30u aan het BC De Blankaart, Iepersteenweg 56, Woumen. Deelname: gratis.  
Org.: NP IJzervallei. Info: deblankaart@natuurpunt.be 
 
Natuurpunt IJzervallei 
ZATERDAG 13 APRIL 
STARTDAG VOOR VRIJWILLIGERS: MET VOARING EN TOARTING 
We nodigen nieuwe vrijwilligers en geïnteresseerden uit om van dichtbij kennis te maken met de werking van Natuurpunt IJzervallei en van het Bezoekerscentrum De Blankaart. We maken kennis met het gebied via onze fluisterboot. Nadien wachten koffie en taart, en uiteraard verdere kennismaking: welk soort vrijwilligerswerking wil je graag doen, wanneer en hoe vaak ben je beschikbaar, ... Afspraak om 13.30u tot 17.00u aan het BC De Blankaart, Iepersteenweg 56, Woumen. Deelname: gratis.  
Org.: NP IJzervallei. Info en inschrijven via deblankaart@natuurpunt.be  
 
Stichting Marguerite Yourcenar  
ZONDAG 14 APRIL  
LANDSCHAPSWANDELING CAESTRE (F) 
Afspraak om 14.30 u aan de kerk in Caestre. Deelname: gratis voor SMY-leden, 2,00 voor niet-leden. 
Org.: SMY. Info: Filip Boury, 0497 05 18 04, stichtingmy@gmail.com 
 
Natuurpunt De Bron  
DINSDAG 16 APRIL 
PLANTEN- EN INSECTENINVENTARISATIE BROEKELZEN 
We bezoeken de mooie voorjaarsbloei en -groei op minder bekende plekjes in het nieuwe gedeelte van het Natuurpuntgebied De Broekelzen. Afspraak om 19.00 u aan de kerk van Westouter om te carpoolen naar het startpunt van deze wandeling. Deelname is gratis.  
Org.: Plantenwerkgroep NP De Bron i.s.m. Insectenwerkgroep NP De Bron. Info: Johan Carette, 0470 04 36 68, johancarette@telenet.be 
 
Natuurpunt IJzervallei 
ZATERDAG 20 APRIL 
WILDE SNUITDAG IN DE BLANKAART 
Breng je vuilste kleren mee (en een handdoek). We trotseren modder, maken vlierfluitjes, spelen in de modder en maken zelfs vuur! We overwinnen de apenbrug en het touwparcours. Buitenspeelpret en je lekker vuil maken verzekerd! Een activiteitenparcours waar kinderen hun ouders mee op sleeptouw nemen gedurende een 2 à 3-tal uurtjes. Starten kan tussen 13.00u en 16.00u. Deelname: gratis. 
Org.: NP IJzervallei. Info en inschrijving: thijs.declercq@natuurpunt.be 
 
Natuurpunt IJzervallei 
ZONDAG 21 APRIL 
VROEGMORGENBOOTTOCHT MET ONTBIJT 
Geniet vanop de Blankaartvijver van het fluiten van de vogels bij het krieken van de dag. Voorzie warme kledij en eventueel een verrekijker. Na de boottocht kan je een deugddoend ontbijt nemen. Afspraak om 06.00u op de parking van BC De Blankaart, Iepersteenweg 56, Woumen. Inschrijven is verplicht.  
Org.: NP IJzervallei. Info en inschrijving: deblankaart@natuurpunt.be 
 
Natuurpunt De Bron en Natuurpunt Westland 
ZONDAG 21 APRIL 
INSECTENINVENTARISATIE HANEVELD ZONNEBEKE 
We inventariseren de insecten in het 18ha groot natuurgebied bij de steenbakkerij in Zonnebeke dat bestaat uit extensieve graslanden en houtige aanplantingen. Afspraak om 14.00u aan firma Wienerberger, Ieperstraat 186, Zonnebeke (kleine parking nabij huisnummer 192). 
Org.: Insectenwerkgroep NP De Bron en NP Westland kern Zonnebeke. Info: Hannelore Theite, insectenwerkgroep.debron@gmail.com 
 
Natuurpunt Poperinge-Vleteren 
ZONDAG 21 APRIL 
LENTEWANDELING 
Sponsorwandelen voor ‘De Heelhorzen’ in en rond het Helleketelbos te Watou. Twee geleide wandelingen (6km) en diverse uitgestippelde vrije wandelingen (8, 13 of 23km) ten voordele van Expeditie Natuurpunt. Mogelijkheid tot aperitief, ovenkoeken, koffie met taart. 
Locatie: zaaltje camping De Bohemer, Kleine Casseldreef 5, Poperinge (vlakbij het Helleketelbos - voor parking kan je de aanwijzingen volgen). Deelname wandeling €8,00 per persoon (tot 12 jaar gratis), drankje inbegrepen. Graag inschrijven via: expeditiegeelgors@gmail.com of 0475 43 87 54 voor wandeling en middagmaal, betalen kan ter plaatse. 
Org.: Geert, Filip, Dirk, Aram, Marina, Ivo van NP Poperinge–Vleteren 
 
Stichting Marguerite Yourcenar  
ZATERDAG 27 APRIL 
DE KLEINE MARGUERITE EN DE ZWARTEBERG: HYACINTENWANDELING IN HET DOMEIN YOURCENAR (F) 
De wandeling wordt samen met onze Franse partner begeleid. Afspraak om 14.30 u aan de ingang van het Parc Yourcenar boven op de (Franse) Zwarteberg. Deelname: gratis voor SMY-leden, 2,00 voor niet-leden  
Org.: SMY. Info: Filip BOURY, 0497 05 18 04, stichtingmy@gmail.com 
 
Natuurpunt IJzervallei 
ZONDAG 28 APRIL 
VROEGMORGENBOOTTOCHT MET ONTBIJT 
Start om 05.00u! Zie: zondag 21 april  
 
Natuurpunt Westkust  
ZONDAG 28 APRIL 
WANDELING IN DE KOMGRONDEN VAN LAMPERNISSE 
We gaan op zoek naar baltsende grutto’s, rietvogels en misschien velduilen. Een verrekijker en stevig schoeisel zal nodig zijn. Afspraak om 09.30u aan de kerk van Lampernisse. Deelname gratis.  
Org.: NP Westkust. Info: Walter Wackenier, 0476 87 70 93 
 
Natuurpunt Poperinge-Vleteren 
ZONDAG 28 APRIL 
25 JAAR PADDENOVERZET EN AMFIBIEWERKGROEP 
Op deze jubileumviering brengen we een overzicht van 25 jaar paddenoverzet in Poperinge en Vleteren. Daarna ontdekken we het rijke waterleven aan de paddenpoel in Elzendamme/Oostvleteren. We sluiten af met een gezellige drink en een leuke babbel. Afspraak vanaf 08.45u in Kleine zaal De Sceure, Veurnestraat 4, 8640 Oostvleteren. Inschrijven vóór 21 april bij info@natuurpunt-poperinge-vleteren.be of via deze link: https://www.natuurpunt-poperinge-vleteren.be/kalender/activiteiten/25-jaar-amfibieen-overzet. 
Org.: Amfibiewerkgroep NP Poperinge–Vleteren. Info: Dirk Waeyaert, 0471 57 10 46, 1dirk.waeyaert5@proximus.be 
 
Natuurpunt IJzervallei 
WOENSDAG 1 MEI 
VROEGMORGENBOOTTOCHT MET ONTBIJT 
Start om 05.00u! Zie: zondag 21 april 
 
Stichting Marguerite Yourcenar  
WOENSDAG 1 MEI 
VROEGMORGENWANDELING VOGELS OP DE KEMMELBERG 
Afspraak om 06.00u aan de kerk/bezoekerscentrum van Kemmel. Onze gids is Guido Quaghebeur. Deelname: gratis voor SMY-leden, 2,00 voor niet-leden. Voor €12,00 verzorgt de Lork een ontbijt. Door het storten van 12 euro op het rekeningnummer BE31 0012 3558 1855 van de stichting vóór zaterdag 20 april met de vermelding van “vmw 1 mei + aantal personen” ben je ingeschreven voor het ontbijt. 
Org.: SMY. Info: Filip Boury, 0497 05 18 04, stichtingmy@gmail.com 
 
Velt Westland 
WOENSDAG 1 MEI 
PLANTENRUILBEURS 
Heb je biologisch plantgoed te veel? Wil je graag eens kennismaken met ongekende biologische planten voor je tuin? Of wil je gewoon wat ervaring of kennis opdoen of misschien wel delen? Kom dan zeker naar onze plantenruilbeurs. Je kan er planten ruilen of voor een vriendenprijsje delen. Ook wie zelf niets meebrengt, is van harte welkom. Er zullen o.a. 100 soorten tomatenplanten te verkrijgen zijn. Velt-leden die graag een standje willen om eigen planten uit te stallen, dienen dit te reserveren bij voorzitter Dirk De Ridder. Afspraak om 10.00u aan Milieuboerderij De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke. Deelname: gratis. 
Org.: Velt Westland. Info en inschrijving: Dirk De Ridder, 0478 61 21 34, info.westland@velt.nu 
 
Provincie West-Vlaanderen en Natuurpunt De Bron 
WOENSDAG 1 MEI 
DAG VAN 1001 DIEREN IN PALINGBEEK 
Zin in een namiddagje vol beestige avonturen in domein Palingbeek? Ontdek heel wat over dieren en hun nesten. Bouw aan een reuzenspinnenweb of luier wat in het hangmattenbos. Liever een uitdaging? Speel dan Beestige Bumperball of trotseer de rodeostier. Bij de Rangers ga je aan de slag met vuur, bak je vlinderbannocks en speur je naar sporen. Zorg dat je erbij bent! Afspraak tussen 13.30u en 17.30u aan Provinciedomein Palingbeek 
Org.: Provincie West-Vlaanderen i.s.m. Milieuboerderij De Palingbeek, NP De Bron, VOC Oostende, Velt, De Westerbie, Stad Ieper, Spingroep De Wullekobbe, AstroLAB IRIS. Info via www. west-vlaanderen.be/Palingbeek 
 
Natuurpunt Westkust 
ZATERDAG 4 MEI 
LENTEWANDELING IN HET HANNECARTBOS 
Bloemen, insecten, vogels! Ze zijn in de lente allemaal heel goed te zien en te horen! Drie nieuwe natuurgidsen nemen jullie mee in bos en duin. Afspraak om 14.00u aan het ANB-infobord, Loze Vissertjespad in Oostduinkerke. Deelname gratis. 
Org.: NP Westkust. Info: 0479 60 39 80, Luk.kinoo@skynet.be 
 
Natuurpunt De Bron en Natuurpunt Westland 
ZONDAG 5 MEI 
INSECTENINVENTARISATIE PASSENDALEVELD ZONNEBEKE 
Binnen het oude wastinelandschap van het Passedaleveld realiseerden zowel de provincie als ANB belangrijke aankopen. Op die manier worden domein Godtschalck en Groenenburg met elkaar verbonden. Het gebied bezit heel wat natuurwaarden. Een deel werd bebost en een deel bleef hooiland met poelen en houtkanten. Afspraak om 14.00u de parking bij het Zandvoordebos (kleine Ieperstraat, Zonnebeke). 
Org.: Insectenwerkgroep NP De Bron en NP Westland kern Zonnebeke. Info: Hannelore Theite, insectenwerkgroep.debron@gmail.com 
 
Natuurpunt Poperinge-Vleteren 
ZONDAG 5 MEI 
VROEGMORGENWANDELING GALGENBOSSEN 
“De morgenstond heeft goud in de mond”. Bij het krieken van de dag gaan we in het Galgenbos luisteren naar de vogels die hun mooiste lied zingen om hun broedterritorium te beschermen en vrouwtjes te lokken. Guido Quaghebeur ontrafelt al dit gekwetter. Kledij en schoeisel aanpassen aan de weersomstandigheden. Verrekijker is een pluspunt. Afspraak om 06.00u, parking Galgenbos, Gasthuisstraat, Elverdinge (nabij café De vuile Seule). Deelname: NP-leden gratis, niet leden €2,00.  
Org.: NP Poperinge-Vleteren. Info: Guido Quaghebeur, 0478 36 77 15 
 
Natuurpunt IJzervallei 
ZONDAGDAG 5 MEI 
VROEGMORGENBOOTTOCHT MET ONTBIJT 
Start om 05.00u! Zie: zondag 21 april 
 
Natuurpunt IJzervallei 
ZONDAG 5 MEI 
ZONDAGSWANDELING IN DE BLANKAART: OP STAP MET EEN KASTEELBEWONER 
Pharaïlde, de dienstmeid van het kasteel, neemt ons mee op stap in het kasteelpark. We krijgen een inkijk in het leven van de kasteelbewoners en stoppen bij enkele plaatsen met een verhaal. Misschien komen ook Paul en Betty, de zeearenden vernoemd naar de laatste kasteelbewoners, ons begroeten. Ga mee op stap voor een verhaal over bomen en ‘bomen van mensen’. Afspraak om 14.30u in het BC De Blankaart, Iepersteenweg 56, Woumen. Deelname: gratis. 
Org.: NP IJzervallei. Info: deblankaart@natuurpunt.be 
 
Natuurpunt Westkust - Plantenwerkgroep Duinviooltje 
WOENSDAG 8 MEI 
PLANTENWERKGROEP LANGS DE HAVENGEUL 
Een bijzondere groeiplaats voor planten, de havengeul met wandelpad aan de ene kant en aan de andere kant de zoute invloed van zee en IJzermonding. Dat staat garant voor bijzondere plantengroei! Dit is geen gewone gidsbeurt maar een zoektocht met flora en loep. Iedereen met interesse voor planten is welkom! Afspraak om 14.00u aan het gebouw Loodswezen, Paul Orbanpromenade 1 te Nieuwpoort.  
Org.: Plantenwerkgroep Duinviooltje. Info: Sabine Deschoolmeester, 0473 53 62 90, plantenwerkgroepduinviooltje@gmail.com  
 
Natuurpunt IJzervallei 
WOENSDAG 8 MEI 
NATUUR@ELIER: MEIMAAND EIMAAND 
In mei legt elke vogel een ei volgens het spreekwoord, maar klopt dat wel? Welke dieren leggen er allemaal eieren? Hoeveel? Hoe vaak? Waar? Zit je zelf met een ei? Deze namiddag zit eivol (k)eileuke activiteiten! Activiteit voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Afspraak om 13.30u tot 16.30 u aan het Blankaartkasteel, Iepersteenweg 56, Woumen. Deelname: €5,00. Inschrijven is noodzakelijk.  
Org.: NP IJzervallei. Info en inschrijving: thijs.declercq@natuurpunt.be 
 
Natuurpunt Westkust  
ZATERDAG 11 MEI 
UITSTAP NAAR NOORD-FRANSE KALKREGIO 
Koen neemt ons mee naar interessante plaatsen waar we de meeste kans hebben op typische planten, vlinders en orchideeën in de Noord-Franse kalkregio! Als er nog tijd is bezoeken we ook de kalkkust met broedplaatsen van zeevogels! We maken de verplaatsing met carpooling. Geef zeker een seintje aan Koen als je meegaat! Afspraak om 10.00u aan het NMBS station, Stationsplein in Adinkerke.  
Org. NP Westkust. Info: Koen Verschoore, 058 41 48 08, koen.verschoore@skynet.be 
 
Natuurpunt IJzervallei 
ZONDAG 12 MEI 
VROEGMORGENBOOTTOCHT MET ONTBIJT 
Start om 05.00u! Zie: zondag 21 april 
 
Stichting Marguerite Yourcenar  
ZONDAG 12 MEI 
LANDSCHAPSWANDELING LOKER (B) 
Afspraak om 14.30u aan de kerk van Loker. Deelname: gratis voor SMY-leden, 2,00 voor niet-leden. 
Org.: SMY. Info: Filip BOURY, 0497 05 18 04, stichtingmy@gmail.com 
 
Natuurpunt De Bron 
DONDERDAG 16 MEI 
PLANTEN- EN INSECTENINVENTARISATIE SULFERBERG 
We bezoeken de mooie voorjaarsbloei op bekende en minder bekende plekjes in het Natuurpuntgebied Sulferberg: oud en nieuw bos, wastine, poelen, dotterbloemhooiland, houtkanten, maailand, enz. We verkennen ook de zone waar in november 2024 bos wordt aangeplant. Afspraak om 19.00 u aan de kerk van Westouter om te carpoolen naar het startpunt van deze wandeling. Deelname is gratis.  
Org.: Plantenwerkgroep NP De Bron i.s.m. Insectenwerkgroep NP De Bron. Info: Johan Carette, 0470 04 36 68, johancarette@telenet.be 
 
Natuurpunt De Bron en Natuurpunt Westland 
ZATERDAG 18 MEI 
INSECTENINVENTARISATIE ZWARTE LEEN ZILLEBEKE 
Het Zwarteleenbos is een onderdeel van de Gasthuisbossen langs de Wervikstraat. Het waardevolle loofbos wordt als bosreservaat beheerd. Vorig jaar werden hier extra gronden aangekocht en een wandelverbinding gemaakt via het Zwaluwstaartbos naar de noordelijke bosjes. Afspraak om14.00u aan de parking van het voetbalplein in Zillebeke (Zandvoordestraat 27). 
Org.: Insectenwerkgroep NP De Bron en NP Westland kern Ieper. Info: Hannelore Theite, insectenwerkgroep.debron@gmail.com 
 
Natuurpunt Poperinge-Vleteren 
ZATERDAG 18 MEI 
WORKSHOP LEPELSNIJDEN 
Het maken en gebruiken van houten lepels is duizenden jaren oud. Het zelf maken met degelijk gereedschap geeft een uitdaging, maar ook rust en voldoening, eigen aan een ambacht. Vanaf 16 jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Locatie: Ezelboerderij ‘Ezelpad’, Woestenseweg 26, 8970 Poperinge. Aanvang 10.00u, einde 17.00u. Begeleiding: Harald Lamon https://lepelhuis.be/. Deelname: €75,00, overschrijven op rekeningnummer BE91 0011 2515 9176 (inschrijving definitief na betaling). Maximum 10 deelnemers! 
Org.: NP Poperinge–Vleteren. Inschrijven, informatie: Guido Quaghebeur, 0478 36 77 15 
 
Natuurpunt Westland en Natuurpunt De Bron en logo IFFM 
DONDERDAG 30 MEI 
PRESENTATIE “DE BOSSEN VAN DE IEPERBOOG 
Naar aanleiding van de publicatie van het boek “De Bossen van de Ieperboog” door Natuurpunt Westland eind 2023, organiseren In Flanders Fieldsmuseum (IFFM) en de Vrienden van IFFM een presentatie in woord en beeld: “De Bossen van de Ieperboog: oorsprong, vernietiging en herstel van een (oorlogs)landschap” door Lieven Stubbe. Afspraak om 19.00u in het Museumcafé van IFFM (Lakenhalle) in Ieper. Deelname is gratis, inschrijven verplicht. Achteraf wordt een drankje aangeboden en is er kans om het boek aan te schaffen. 
Org.: IFFM, VIFF i.s.m. NP Westland en Natuurpunt De Bron. Info en inschrijven: www.inflandersfields.be/nl/kenniscentrum/form-inschrijving 
 
Natuurpunt Westkust  
ZATERDAG 1 JUNI 
HOMMELWANDELING IN TER YDE 
Hoe gaat het met onze hommels in de duinen? Waarom zijn die zachtaardige, dikke bijen met hun prachtige beharing zo druk bezig om onze bloemen te bezoeken? Waarom verkiezen ze de ene bloem boven de andere? Hoe leven ze en waar wonen ze? Hoeveel soorten vind je bij ons? En elders in de wereld? Zijn er soorten die enkel in de duinen voorkomen? Neemt hun aantal toe? Afspraak om 14.00u, infopaneel ANB, Noordzeedreef in Oostduinkerke. Deelname gratis.  
Org. NP Westkust en Aculea West-Vlaanderen. Info: Marie-Lin Madou, 0477 55 02 18, marie.lin.madou@gmail.com 
 
Natuurpunt Westland 
ZONDAG 2 JUNI 
WANDELING IN DE VERDRONKEN WEIDE 
Nu staat het waterrijke gebied op zijn mooist. Er is heel wat bloei. De broedvogels zijn paraat en heel wat vlinders fladderen rond. We wandelen ook eens door het nieuw aangeplante bosje tussen de weiden en de Komenseweg. Afspraak om 09.30u aan het Vijverhuis, Zillebekevijverdreef 2, Ieper. Deelname is gratis.  
Org.: NP Westland. Inschrijven en info: natuurpuntwestland@telenet.be   
 
Natuurpunt De Bron  
ZONDAG 2 JUNI 
HOMMELWANDELING PROVINCIAAL DOMEIN DE PALINGBEEK IN IEPER 
Ga mee op zoek naar hommels, onze pluizigste wilde bijen, en leer heel wat over hun levenswijze en relatie met bepaalde planten. Je leert hoe je de verschillende soorten hommels kan herkennen: de steenhommel, akkerhommel of boomhommel ... Wie weet krijgen we de indrukwekkende rode koekoekshommel te zien! Afspraak om 14.00u aan de parking van het bezoekerscentrum Provinciedomein De Palingbeek, Vaartstraat 7, Ieper. 
Org.: Insectenwerkgroep NP De Bron en Aculea West-Vlaanderen. Info: Hannelore Theite, insectenwerkgroep.debron@gmail.com 
 
Natuurpunt Westkust 
ZONDAG 2 JUNI 
HOMMELWANDELING IN TER YDE 
Info: zie 1 juni 
 
Natuurpunt Westkust 
ZONDAG 2 JUNI  
VROEGE VOGELS MET NORBERT OP DE SITE SUIKERFABRIEK 
Vroeg uit de veren! Als je eens een vogelconcert wil meemaken, dan is dit het moment. Als een volleerd dirigent kan Norbert alle toontjes van zangvogels uit dit concert filteren. Leuk om de geluiden te herkennen, en dan maar zoeken, want als je ze hoort, dan moet je ze ook zien! Afspraak om 06.00u aan het Suikerklontje, Brikkerijstraat in Veurne. Deelname gratis. 
Org. NP Westkust. Info: Norbert Roothaert, 0495 94 98 18, norbert.roothaert@telenet.be  
 
Natuurpunt IJzervallei 
ZONDAG 2 JUNI 
ZONDAGSWANDELING IN DE BLANKAART: HOMMELS 
De hommels zijn onze grootste wilde bijen. Je hebt ze ongetwijfeld al zoemend zien rondvliegen. Maar wist je dat we in België ooit maar liefst 30 verschillende soorten hadden? Een deel daarvan zijn jammer genoeg sterk bedreigd of uitgestorven. Benieuwd welke soorten we kunnen vinden in de Blankaart? Tijdens deze wandeling kom je er alles over te weten. 
Afspraak om 14.30u aan het BC De Blankaart, Iepersteenweg 56, Woumen. 
Deelname: gratis.  
Org.: NP IJzervallei. Info: deblankaart@natuurpunt.be 
 
Natuurpunt Westkust - Plantenwerkgroep Duinviooltje 
WOENSDAG 5 JUNI 
PLANTENWERKGROEP IN DUNE DU PERROQUET 
Aan de Franse kant van het Westhoekreservaat liggen de duinen van de Perroquet. Onze Franse vrienden beheren dit gebied, altijd fijn om eens de resultaten te vergelijken met de Vlaamse kant. Dit is geen gewone gidsbeurt maar een zoektocht met flora en loep. Iedereen met interesse voor planten is welkom! Afspraak om 15.00u op het einde van de rue des Négociants in Bray-Dunes (Fr).  
Org.: Plantenwerkgroep Duinviooltje. Info: Sabine Deschoolmeester, 0473 53 62 90, plantenwerkgroepduinviooltje@gmail.com  
 
Natuurpunt IJzervallei 
WOENSDAG 5 JUNI 
NATUUR@TELIER: WAT LEEFT ER IN DE POEL? 
Op dit natuuratelier halen we schepnetjes boven en duiken we de poel in. Welke diertjes en plantjes leven er? Wat doen ze daar allemaal? Activiteit voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Afspraak om 13.30u tot 16.30 u aan het Blankaartkasteel, Iepersteenweg 56, Woumen. Deelname: €5,00. Inschrijven is noodzakelijk. 
Org.: NP IJzervallei. Info en inschrijving: thijs.declercq@natuurpunt.be 
 
Natuurpunt Westkust - Plantenwerkgroep Duinviooltje 
WOENSDAG 5 JUNI 
PLANTENWERKGROEP IN DE OOSTVOORDUINEN 
Aan de noordzijde van de Oostvoorduinen heeft ANB enkele jaren geleden een historische bemeste akker geplagd. Er heeft zich een vochtige plantengroei ontwikkeld! Dit is geen gewone gidsbeurt maar een zoektocht met flora en loep. Iedereen met interesse voor planten is welkom. Afspraak om 19.00u op de parkeerplaats ter hoogte van de Karthuizerstraat 20 in Oostduinkerke.  
Org.: Plantenwerkgroep Duinviooltje. Info: Sabine Deschoolmeester, 0473 53 62 90, plantenwerkgroepduinviooltje@gmail.com  
 
Natuurpunt De Bron 
ZATERDAG 8 JUNI 
INSECTENINVENTARISATIE COUTHOFBOS PROVEN 
Samen inventariseren we de nieuwe aanplant in het Couthofbos in Poperinge. Er zijn maar liefst 18.000 bomen en struiken aangeplant waaronder zwarte els, wintereik, zomereik, haagbeuk, berk, boskers, sleedoorn, meidoorn en populier. Afspraak om 14u aan de parking bij de Sint-Sixtuscomplexen, hoek Leeuwerikstraat en Canadaweg.  
Org.: Insectenwerkgroep NP De Bron. Info: Hannelore Theite, insectenwerkgroep.debron@gmail.com 
 
Velt Westland 
ZATERDAG 8 JUNI 
LEDENFEEST VELT WESTLAND 
Meer info volgt op https://velt.nu/velt-westland#activiteiten   
Org.: Velt Westland. Info: Dirk De Ridder, 0478 61 21 34, info.westland@velt.nu 
 
Stichting Marguerite Yourcenar  
ZONDAG 9 JUNI 
LANDSCHAPSWANDELING HOUTKERQUE (F) 
Afspraak om 14.30u aan de kerk van Houtkerque. Deelname: gratis voor SMY-leden, 2,00 voor niet-leden. 
Org.: SMY. Info: Filip Boury, 0497 05 18 04, stichtingmy@gmail.com 
 
Natuurpunt De Bron  
WOENSDAG 12 JUNI 
PLANTEN- EN VOGELINVENTARISATIE BREEMEERSEN 
De Breemeersen zijn gelegen in de zeer brede vallei van de Leie. Bezoek aan poelen en houtkanten gelegen in extensieve weiden, hooilanden en wisselweiden. De laatste jaren krijgen de Breemeersen meer en meer bekendheid als vogelparadijs met o.a. koereigers, roodborsttapuiten, grauwe gorzen, velduilen, kerkuilen, geslaagd broedgeval bruine kiekendief, enz., vandaar ook de samenwerking met de Vogelwerkgroep. Afspraak om 19.00 u op de parking van de kerk van Dranouter. Deelname is gratis.  
Org.: Plantenwerkgroep NP De Bron i.s.m. Vogelwerkgroep NP De Bron. Info: Johan Carette, 0470 04 36 68, johancarette@telenet.be 
 
Natuurpunt Westland en logo provincie 
ZONDAG 16 JUNI 
PALINGBEEKDOMEIN, KERNGEBIED VAN DE IEPERBOOG, PRESENTATIE en EXCURSIE 
Het Palingbeekdomein is één van de natuurparels uit het boek “De Bossen van de Ieperboog”, eind 2023 uitgegeven door Natuurpunt Westland en Natuurpunt De Bron. Dankzij gericht natuurbeheer en de uiteenlopende biotopen keerden heel wat dieren terug naar het domein. Lieven Stubbe, hoofdauteur van het boek, presenteert in woord en beeld de betekenis van het domein binnen de ruimere Ieperboog: “Oorsprong, vernietiging en herstel van het landschap in en om De Palingbeek”, met nadruk op het natuurherstel. Daarna trekken we naar buiten om enkele bijzondere natuurwaarden te ontdekken: vogels, insecten, het bodem- en het waterleven. Begeleiding: Lieven Stubbe en Rudy Claeys. Afspraak om 14.00u in het Bezoekerscentrum Palingbeek (14.00u: presentatie; 14.50u: excursie tot 17.00u) 
Org.: Provincie West-Vlaanderen i.s.m. Natuurpunt Westland en Natuurpunt De Bron. Info en inschrijven: www.west-vlaanderen.be/palingbeek  
 
Natuurpunt Westkust 
DINSDAG 18 JUNI  
LEZING GALLEN 
Als een galmug of -wesp een eitje legt in een blad of ander deel van een boom, groeit op die plek als reactie een abnormale zwelling: een gal. De larve die uit het eitje komt, vindt in de gal een beschermd onderkomen en volop voedingsstoffen. Tijdens deze lezing kom je te weten hoe de levenscyclus van de galvormende insecten in elkaar zit en passeren een aantal bekende en minder bekende gallen en hun waardplanten de revue. Afspraak om 19.30u in het Natuureducatief centrum Duinenhuis, Bettystraat 7 in Koksijde. Deelname €3,00 en inschrijven via link op https://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-westkust  
Org.: NP Westkust en Gemeente Koksijde. Info: Katrien Hellinckx, 058 52 48 17, duinenhuis@koksijde.be 
 
Natuurpunt IJzervallei 
VAN 19 JUNI TOT 13 SEPTEMBER 
ZOMERCAMPAGNE: FLUISTERVAREN EN BROEKWANDELEN IN DE BLANKAART 
Telkens op woensdag om 14.30u en op vrijdag om 18.00u. 
Kom meegenieten van lepelaars, kiekendieven, koekoeksbloemen en zwanenbloemen. Kom tot rust in de weidse natuur. Na de fluistervaart op de Blankaartvijver wandel je terug over het Blankaartwandelpad o.l.v. een natuurgids. Duur: ongeveer 2.30 uur. Activiteit onder voorbehoud van voldoende hoog waterpeil. Aantal plaatsen is beperkt. Inschrijving verplicht. Deelnameprijs: NP-leden gratis op vertoon van lidkaart, niet-leden €5,00/persoon met een maximum van €10,00/gezin. Betaling ter plaatse. Reservatie via de website. Info: deblankaart@natuurpunt.be 
 
Stichting Marguerite Yourcenar  
ZONDAG 23 JUNI 
DAGUITSTAP NAAR FROMELLES EN ARMENTIERS  
We bezoeken het boeiende museum rond de voor ons onbekende Slag van Fromelles (1916) en in de namiddag maken we een stadswandeling in de grensstad Armentiers. Gids: Michel Vandeweghe. Afspraak om 09.00u op de randparking Kemmel aan het rondpunt van de Reningelststraat, Wijtschatestraat en Kemmelstraat. Deelname: €40,00, middagmaal inbegrepen. Vooraf inschrijven voor zaterdag 14 juni door het storten van €40,00 op het rekeningnummer BE31 0012 3558 1588 van de stichting met de vermelding “Fromelles 23 juni + aantal personen”.  
Org.: SMY. Info: Filip Boury, 0497 05 18 04, stichtingmy@gmail.com 
 
Natuurpunt De Bron en Natuurpunt Westland 
ZONDAG 23 JUNI 
INSECTENINVENTARISATIE MISPELAARHOEK ZONNEBEKE 
Ons nieuw natuurgebiedje in Zonnebeke, een mooie beekvallei met drassig grasland en een deel akker met ingezaaide bloemen. Afspraak om 14.00u aan de parking aan het kruispunt van de Moorsledestraat en de Zuidstraat te Zonnebeke. 
Org.: Insectenwerkgroep NP De Bron en NP Westland kern Zonnebeke. Info: Hannelore Theite, insectenwerkgroep.debron@gmail.com