Hoe kunnen leerlingen uit een studierichting Beroeps Secundair Onderwijs meehelpen aan natuurprojecten op een leuke, doch educatieve manier? Sedert 2005 werkt Natuurpunt De Bron hiervoor samen met leerkrachten van het VTI te Poperinge. Dit project kreeg de naam De Mol mee.

Enerzijds is de mol een heel nuttig zoogdier in het ecosysteem, anderzijds is hij letterlijk en figuurlijk een onderkruiper. De Mol kan er voor zorgen dat er heel wat zaken verkeerd lopen, zoals in het gelijknamige TV-programma ooit op de VRT. En dit hebben ze in het VTI goed begrepen.

 

De leerlingen van de afdelingen landbouw, tuinbouw, hout, elektriciteit en metaal worden herverdeeld in zeven groepjes van acht tot negen leerlingen. Op deze manier leren ze de leerlingen van de verschillende afdelingen beter kennen en bovendien kunnen ze heel wat van elkaar leren door samen te werken.

In ieder groepje wordt één mol aangeduid voor het hele project. Die moet een aantal subtiele niet-milieuvriendelijke zaken verrichten gedurende de week. De andere leerlingen zoeken tijdens de evaluatie naar niet natuur- en milieuvriendelijk gedrag zodat ze – misschien – tegen het eind van het project de mol kunnen ontmaskeren. Op die manier krijgt het hele project een extra dimensie en krijgt het een eigentijds, leuk karakter.

 

De deelnemers krijgen op één dag een onderdompeling in een natuurgebied en wat Natuurpunt in de regio doet. Daarnaast werken ze mee aan het natuurbeheer in één van de vele natuurgebieden.

 

Meer info: neem contact op met het secretariaat (tel 051/54 52 44).