24 november 2020

Statiegeld? Yes We Can! Met deze enthousiaste slogan starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties waaronder ook Natuurpunt De Bron vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snelle invoering van statiegeld.

Naast Natuurpunt De Bron doen ook de volgende bedrijven en organisaties zeker al mee: Trage Wegen, Bond Beter Leefmilieu, Ecopower, Algemeen Boerensyndicaat, Gents Milieufront, Proper Strandlopers, Waterschap Oostkustpolder en Nature & Progrès. De volledige en steeds groeiende lijst van deelnemers aan de Yes We Can!-campagne vind je op statiegeldalliantie.org/YesWeCan.

Statiegeld op blikjes zorgt voor minder zwerfvuil in de natuur! Ook Natuurpunt De Bron roept daarom de gewestelijke en federale beleidsmakers van harte op om snel een besluit te nemen voor statiegeld op blikjes en plastic flessen. Statiegeld? Yes We Can! #StatiegeldYesWeCan 

De positieve campagne start tegelijk in Nederland en België. Het aantal deelnemers loopt razendsnel op. 55 Nederlandse gemeenten en 10 Belgische gemeenten doen al mee: De Panne, Bredene, Meerhout, Alken, Wevelgem, Maasmechelen, Lanaken, Essen, Laakdal en Kasterlee. 

Het Gentse communicatiebureau Bigtrees ontwierp een wervend campagnebeeld dat de positieve vibe rond statiegeld goed uitstraalt. Het Yes We Can-blikje komt in vier frisse kleuren. De hand die het vasthoudt, geeft een “thumbs up” voor statiegeld. De achtergrond van elk beeld is uniek voor elke gemeente, organisatie of bedrijf. Zo komt de kracht van de Statiegeldalliantie, namelijk dat zoveel diverse partijen zich achter één oproep scharen, in deze beeldcampagne duidelijk naar voren. 

Met hun beeld spreken de deelnemers zich duidelijk en kleurrijk uit voor statiegeld, zowel in het straatbeeld, als online met #StatiegeldYesWeCan. Vandaag treden de eerste deelnemers met hun beeld naar buiten. Gedurende de campagne zal dit aantal steeds verder groeien. De campagne gaat later ook op pad om verschillende deelnemers een bezoekje te brengen. Organisaties, bedrijven, gemeenten en politici zullen dan een podium krijgen om hun steun voor statiegeld te betuigen en op creatieve manieren ook “Yes We Can!” te zeggen in een video interview.  

8 op de 10 Belgen willen dat er statiegeld komt. In 8 Europese landen bestaat statiegeld op blik en plastic flessen al jarenlang. 10 Europese landen beslisten de voorbije vier jaar om statiegeld in te voeren of uit te breiden. Nederland besliste in april dit jaar dat er op alle plastic flessen statiegeld zit vanaf 1 juli 2021. 

“Natuurlijk kunnen we ook in België statiegeld invoeren. Bij de politici is er veel goede wil om dit ook te doen. Zeker nu zowel de Waalse, de Brusselse, als de federale regering de invoering van statiegeld in hun respectievelijke regeerakkoorden voorzien. Samen met al die gemeenten, organisaties en bedrijven willen we nu de politici aanmoedigen om door te zetten, en statiegeld snel in wetten en decreten te schrijven”, zegt de Statiegeldalliantie. 

Elke gemeente, bedrijf of organisatie kan zich geheel gratis aansluiten bij de kleurrijke Yes We Can-campagne. “We roepen alle gemeenten, bedrijven en organisaties op om mee te doen en deze feelgood campagne mee te doen groeien. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld er echt komt. En zorgen we samen voor een mooiere leefomgeving. Statiegeld? Yes We Can!”. 

Meer info over de Yes We Can campagne 

Gemeenten, bedrijven en organisaties die willen meedoen, kunnen zich nog steeds melden op info@statiegeldalliantie.org. Deelname is volledig gratis. 

De webpagina van de Yes We Can-campagne: statiegeldalliantie.org/YesWeCan. Daar vind je ook de volledige lijst van deelnemers aan de Yes We Can!-campagne. 

Meer info over de Statiegeldalliantie 

De Statiegeldalliantie is een grassroots beweging die 1.087 gemeenten, organisaties en bedrijven verzamelt achter één vraag aan de regeringen in België en Nederland: “Statiegeld op blikjes en alle plastic flessen”. De alliantie startte in 2017, groeide razendsnel, en telt nu 1.087 heel diverse partners: organisaties van veehouders, milieuactivisten, banken, bedrijven, quasi alle Nederlandse gemeenten en een grote meerderheid van de Vlaamse gemeenten. Ook Natuurpunt De Bron besliste op haar raad van bestuur van 13 maart 2018 om toe te treden en zich achter de doelstellingen te scharen van de alliantie. 

De Statiegeldalliantie vierde sinds de start in 2017 enkele opmerkelijke successen. Zowel in Nederland als in België reageerden de regeringen reeds met politieke plannen richting statiegeld. In België namen de Brusselse, de Waalse en de federale regering de invoering van statiegeld op in hun respectievelijke regeerakkoorden. De Nederlandse regering besliste in april 2020 eerder dan gepland over de invoering van statiegeld op de kleine plastic flessen, met ingang op 1 juli 2021.