Het unieke aan onze regio is dat bezoekers er veel verschillende plantengemeenschappen kunnen ontdekken. Dankzij een goed beheer in onze natuurgebieden houden sommige zeldzame plantensoorten goed stand, kunnen ze massaal uitbreiden of komen ze terug na een periode van afwezigheid.

De plantenwerkgroep leidt graag het publiek rond in onze parels van natuurgebieden en dit met veel aandacht voor planten en beheer. In het voorjaar genieten van bloeiende bloemen, welriekende struiken en allerlei dieren. In de zomervakantie worden door Natuurpunt een negental (avond)wandelingen aangeboden in het Heuvelland, veelal met gidsen uit de plantenwerkgroep.

 

Jaarlijks volgt de plantenwerkgroep de planten op die voorkomen in de verschillende seizoenen in de natuurgebieden. Sinds 2002 worden deze gegevens aangevuld in de ‘lijst van de interessantste planten in de Heuvellandse natuurreservaten’. In het voorjaar trekken we twee à drie keer onze gebieden in op zoek naar speciale planten, discussiëren we over het toekomstig beheer van een nieuw stuk aangekocht grond of over de evolutie van een gebied. Verder bezoeken we interessante natuurgebieden buiten de eigen regio om onze plantenkennis te verbreden of op te frissen.

 

Dossiers opmaken voor de natuurgebieden inzake erkenning, monitoring, jaarrapporten, beheeropvolging en begroting behoren tot het takenpakket. Alle plantengegevens worden bijgehouden en ten gepaste tijde verwerkt in de vermelde dossiers. Ook leveren we een bijdrage aan de jaarlijkse 1000-soortendag, Open Bronnendag, Dag van het Park,… in de regio.

 

Natuur komt er niet zomaar vanzelf. Daarom wordt er ook gewerkt tijdens de jaarlijkse Dag van de Natuur en het Project De Mol (tweedaagse) o.a. aanplanten van nieuwe bomen en struiken of onderhouden van knotbomen, houtkanten, …

 

Coördinator: Johan Carette, Godtschalckstraat 18, 8958 Loker – 0470/04 36 68 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Plantenlijst Heuvellandse Natuurpuntreservaten 2016

 

Nuttige websites

Plantenwerkgroep Vlaanderen

Plantengids KU Leuven

Kaartmateriaal

 

Interessante boeken: Atlas van de Flora van Vlaanderen en het Brussels Gewest

 

Net zoals in vorige jaren organiseert de plantenwerkgroep van Natuurpunt De Bron ook in 2016 weer enkele avondbezoeken/inventarisaties in onze Natuurpuntgebieden in het Heuvelland en elders in de regio. Ook minder gekende plekjes doen we aan op zoek naar nieuwigheden. Een beperkte doodle leverde volgende data:

 

Dinsdag 10 mei: Natuurpuntreservaat Sulferberg (Westouter) - voorjaarsbloei, uitbreidingszone en jonge aanplanten - afspraak aan de kerk van Loker om 19.00u

 

Dinsdag 24 mei: Natuurpuntreservaat Broekelzen (Westouter) - late voorjaarsbloei, poelen, twee nieuwe aankopen, resultaten hakhoutbeheer en jonge aanplant - afspraak aan de kerk van Loker om 19.00u

 

Donderdag 9 juni: planteninventarisatie in de Golfclub De Palingbeek onder leiding van greenkeeper Krist Calmeyn - afspraak op de parking van de Golfclub (Eekhofstraat 14 te Hollebeke- Ieper) om 19.00u

 

Zaterdag 25 juni: is de plantenwerkgroep een volledige dag uitgenodigd om inventarisaties uit te voeren op de 1000-soortendag van de IJzervallei - afspraak aan het kasteel van De Blankaart (Iepersteenweg 56 te Woumen-Diksmuide) om 09.00u voor een halve of een volledige dag zoals je zelf verkiest - einde omstreeks 17.00u met daarna BBQ als je daar zin in hebt!

 

Mogen de weergoden ons gunstig gezind zijn. Voorzie toch steeds regenkledij en stevig schoeisel, je weet maar nooit...

 

 

Voor extra info contacteer je Johan Carette, coördinator van de plantenwerkgroep.