Het wilde leven aan de waterkant

nieuwe uitgave over het leven in en om poelen en tuinvijvers

in de zuidelijke Westhoek

 

Het leven in en om het water blijft een belangrijk thema binnen de landschapswerking van de zuidelijke Westhoek ‘tussen IJzer en Leie’. Om deze werking inhoudelijk en educatief te ondersteunen kwam een samenwerking tot stand tussen onze vereniging, het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels (RLWH) en de Ieperse milieueducatieve dienst. Het resultaat 'Kikker & co', een nieuwe, ambitieuze uitgave over het wilde leven aan de waterkant.

 

Een stroom aan projecten

Zowel onze koepelvereniging als de lokale verenigingen, het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels, de provincie West-Vlaanderen en Vlaamse gewest maar ook de meeste gemeentelijke milieudiensten steken veel energie in acties en projecten rond het herstel, de herwaardering en het beheer van de poelen. Het waterleven krijgt ook bijzondere aandacht binnen het beheer van onze natuurgebieden, van het kleine natuurreservaat De Katteputten in Hollebeke tot grote broer De Blankaart.

 

Onze regio kent bovendien mooie gebieden en sites met een actieve educatieve werking rond het waterleven: het Bezoekerscentrum De Palingbeek, de natuurtuin De Triangel te Ieper, de educatieve Paddenpoel te Vleteren, het bezoekerscentrum De Otter en natuurreservaat De Blankaart, het natuureducatief atelier Het Gapertje binnen De Lork (Kemmel). Het waterleven blijft een hoofdthema binnen de werking van het RLWH. Ook binnen een aantal scholen zoals het St Vincentiuscollege Ieper, T.I. Immaculate Ieper, V.T.I. Poperinge, BBO De Klaproos Zillebeke-Ieper, … wordt actief gewerkt rond het thema waterleven.

 

Natuur in de tuinvijver

Naast deze actieve werking is er ook de toenemende interesse voor waterpartijen binnen private tuinen. Zowel binnen kleine stadstuinen als bij grotere, parkachtige tuinen wordt de tuinvijver een vast ingrediënt. Met deze interesse groeit ook de vraag naar goede en laagdrempelige informatie over het ‘natuurlijke’ waterleven en de ecologische inrichting van poelen of (zwem-)vijvers in de tuin. Binnen de provincie West-Vlaanderen werkt de milieudienst aan acties rond goede en praktische informatie over de ecologische tuinvijvers. Er werd een cursus ingericht om lesgevers op te leiden en in het najaar starten de ecoteams rond tuinieren.

 

'Aan de Waterkant', bis

Om deze uitgebreide werking met vele ‘actoren’ zowel educatief als informeel-inhoudelijk te ondersteunen nam de Ieperse dienst Milieueducatie het initiatief om de ‘goeie ouwe’, reeds lang niet meer verkrijgbare brochure 'Aan de Waterkant'  vanonder het stof te halen, volledig te herwerken en opnieuw uit te geven. De oorspronkelijke brochure dateert van 1982(!) en was een realisatie van het toenmalige Heuvellandse Landschapscentrum (auteurs: Wim Verbeke en Rik Carnel, illustraties en vormgeving: Lieven Stubbe).

 

De ambities evolueerden van een herwerkte heruitgave tot een volledig vernieuwde uitgave inclusief de inrichting en beheer van tuinvijvers (zonder het bouwtechnische aspect waar reeds heel wat literatuur over bestaat).

 

- het leven van planten en dieren (de belangrijke kensoorten binnen onze streek)

- de ecologische relaties tussen planten, dieren en biotoop

- het waterleven als kwaliteitsmeter

- het biotoop in zijn totaliteit, met zijn interne en externe invloeden

- aanleg en natuurvriendelijk beheer van een vijver of poel

- wegwijzer omtrent vergunningen en wettelijk kader

- samenvatting van de resultaten uit de recente inventarisatie amfibieën in de streek

 

Breed én boeiend

'Kikker & co' werd een mooi boekje van 80 blz, volledig in kleur, vlot leesbaar, goed geïllustreerd en professioneel vormgegeven. De inhoud richt zich op de zuidelijke Westhoek, meteen het werkingsgebied van Natuurpunt De Bron en een groot deel van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels (RLWH). De teksten zijn bondig en overzichtelijk. Het geheel wordt uitvoerig geïllustreerd met originele tekeningen en uitgezochte fotografie. Voor het beeldmateriaal werd beroep gedaan op natuurfotografen uit de streek en op professioneel materiaal.

 

Deze uitgave wil zeker niet de concurrentie aangaan met de gespecialiseerde literatuur omtrent de waterflora en –fauna. 'Kikker & co' wil een breed publiek bereiken: vanaf leerlingen van de derde graad basisonderwijs tot ervaren natuurgidsen, begeleiders van educatieve acties, natuurgidsen, leerkrachten en hun scholieren, natuurvrienden, natuurbeheerders (private en openbare sfeer), tuinliefhebbers, landbouwers en andere ‘plattelanders’ die veedrinkpoelen of waterputten beheren. Daarom zal iedereen die via de beheersovereenkomsten van de VLM, de gemeentelijke toelagen voor het beheer van KLE of via een bouwaanvraag omtrent poelen en waterpartijen in contact komt met de overheid, het boekje ontvangen.

 

Hiermee wil Natuurpunt De Bron ook de medewerkers van openbare diensten bereiken die betrokken zijn bij het inrichten en beheren van waterbiotopen: gewestelijke, provinciale en gemeentelijke diensten. Tenslotte willen we ook een bijzondere inspanning doen om aannemers, ontwerpers, tuinarchitecten, tuinbedrijven te bereiken die betrokken zijn bij de aanleg en beheer van private tuinen of openbare parken.

 

Samenwerking

Dit project is ontstaan vanuit de goede samenwerking van Natuurpunt De Bron, het Regionaal Landschap en de Ieperse dienst Milieueducatie.