WOENSDAG 6 MAART 
NATUUR@TELIER: LANG LEVE DE LENTE! 
De natuur ontwaakt uit de winterslaap, er valt dus heel wat te ontdekken! Een namiddag vol avontuur en natuurbeleving voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.   

ZATERDAG 9 MAART 
ZADENRUILBEURS ‘RECLAIM THE SEEDS’ 
Reclaim the seeds’ is een beurs georganiseerd door Velt West-Vlaanderen waar iedereen biozaden, -knollen en -stekjes kan ruilen, weggeven of kopen met als doel de biodiversiteit aan te wakkeren en aandacht te vragen voor de bedreiging van die biodiversiteit door grote bedrijven. Heel wat standhouders zullen er aanwezig zijn. Ook zijn er een aantal voordrachten gepland.  
 
MAANDAG 18 MAART 
LEZING ‘DE SPONS-SPEECH’ 
Gelukkig werkt de natuur als een spons: om hevige regen op te vangen, of juist langer water vast te houden en traag af te geven in periodes van droogte. Maar is Vlaanderen goed op weg om weer een spons te worden? Wat is de link precies tussen water, klimaat en natuur? En zijn we klaar voor een waterbom? In een interactieve speech duikt Benno Geertsma van de Natuuracademie in dit bijzonder actuele thema.  

ZONDAG 24 MAART 
SPECHTEN- EN REEËNWANDELING HELLEKETELBOS 
In het vroege voorjaar komt er leven in het bos, denk maar aan de spechten die hun territorium afbakenen door hun typische geroffel. Reeën snoepen van het nieuwe groen langs de bosrand. Kom mee het Helleketelbos ontdekken in de prille lente.   

DONDERDAG 28 MAART 
KWEKEN VAN TOMATEN, EEN PASSIE 
Tomaten zijn bessen die, net als hun soortgenoten, propvol vitaminen, mineralen en antioxydanten zitten. De tomaat is bovendien de koningin van het lycopeen. Dit wordt een overvolle avond waarin Velt-lesgever Herman Dewaele, de specialist bij uitstek wat de biologische tomatenteelt betreft, je alles vertelt over het kweken vantomaten en over de soorten en rassen die er bestaan. Naast een heel mooie presentatie met prachtige foto’s zullen er ook verschillende filmpjes worden getoond, waaronder eentje over een plantmethode die door de lesgever zelf op punt werd gesteld.  

ZATERDAG 30 MAART 
GROTE OPRUIMACTIE IN DE IJZERMONDING 
Vele handen maken licht werk. Na de vele waterlozingen deze winter ligt het reservaat vol zwerfvuil. Daarom is een opruimactie noodzakelijk. Stevig schoeisel en handschoenen zijn nuttig. Iedereen kan meehelpen! 

WOENSDAG  3 APRIL 
NATUUR@TELIER: BEZIGE BIJTJES 
Tijdens de paasvakantie zoemt het weer van de activiteit op de Blankaart. Bij bijen denken we vlug aan honing, maar wist je dat er in Vlaanderen heel veel bijensoorten zijn die helemaal geen honing maken? We komen er alles over te weten en hangen zelf de bezige bij uit op dit natuuratelier! We kunnen de bijtjes zelfs een handje helpen! Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.  

WOENSDAG 3 APRIL 
PLANTEN IN DE SIMLIDUINEN 
Na de grote werken van de vorige winters zijn de Simliduinen zich mooi aan het ontwikkelen. We vinden er droge graslandjes, pannetjes, poelen en hier en daar wat bosjes. Genoeg biotopen voor plantenliefhebbers. Dit is geen gewone gidsbeurt maar een zoektocht met flora en loupe. Ook startende plantenspeurders zijn welkom!   

ZATERDAG 13 APRIL 
STARTDAG VOOR VRIJWILLIGERS: MET VOARING EN TOARTING 

We nodigen nieuwe vrijwilligers en geïnteresseerden uit om van dichtbij kennis te maken met de werking van Natuurpunt IJzervallei en van het Bezoekerscentrum De Blankaart. We maken kennis met het gebied via onze fluisterboot. Nadien wachten koffie en taart, en uiteraard verdere kennismaking: welk soort vrijwilligerswerking wil je graag doen, wanneer en hoe vaak ben je beschikbaar, ... Hier vind je een overzicht van de verschillende startdagen. 

ZATERDAG 20 APRIL 
WILDE SNUITDAG IN DE BLANKAART 
Breng je vuilste kleren mee (en een handdoek). We trotseren modder, maken vlierfluitjes, spelen in de modder en maken zelfs vuur! We overwinnen de apenbrug en het touwparcours. Buitenspeelpret en je lekker vuil maken verzekerd! Een activiteitenparcours waar kinderen hun ouders mee op sleeptouw nemen gedurende een 2 à 3-tal uurtjes.  

ZONDAGEN 21 EN 28 APRIL, WOENSDAG 1 MEI, ZONDAGEN 5 EN 12 MEI
VROEGMORGENBOOTTOCHT MET ONTBIJT 
Geniet vanop de Blankaartvijver van het fluiten van de vogels bij het krieken van de dag. Voorzie warme kledij en eventueel een verrekijker. Na de boottocht kan je een deugddoend ontbijt nemen. Afspraak om 06.00u op 21 april en om 05.00u op 28 april, 1-5-12 mei op de parking van BC De Blankaart, Iepersteenweg 56, Woumen. Inschrijven is verplicht.  

ZONDAG 21 APRIL 
LENTESPONSORWANDELING VOOR ‘DE HEELHORZEN’  
Twee geleide wandelingen (6km) en diverse uitgestippelde vrije wandelingen (8, 13 of 23km) in en rond het Helleketelbos te Watou ten voordele van Expeditie Natuurpunt. Mogelijkheid tot aperitief, ovenkoeken, koffie met taart. Locatie: zaaltje camping De Bohemer, Kleine Casseldreef 5, Poperinge.  

ZATERDAG 27 APRIL 
DE KLEINE MARGUERITE EN DE ZWARTEBERG: HYACINTENWANDELING IN HET DOMEIN YOURCENAR (F) 
Heerlijke wandeling door het wondermooie bos van de Zwarteberg, het domein Parc Yourcenar, net over de grens in “Frans Vlaanderen”. De wandeling wordt samen met onze Franse partner begeleid.   

ZONDAG 28 APRIL 
WANDELING IN DE KOMGRONDEN VAN LAMPERNISSE 
We gaan op zoek naar baltsende grutto’s, rietvogels en misschien velduilen. Een verrekijker en stevig schoeisel zal nodig zijn.  

WOENSDAG 1 MEI 
VROEGMORGENWANDELING VOGELS OP DE KEMMELBERG 
Vroeg uit de veren om vroege vogels te spotten op de traditionele vroegmorgenwandeling. Daarna kan wie vooraf inschreef via voorafbetaling aanschuiven voor een ontbijt. Afspraak om 06.00u aan de kerk/bezoekerscentrum van Kemmel. Onze gids is Guido Quaghebeur.   

WOENSDAG 1 MEI 
PLANTENRUILBEURS 
Heb je biologisch plantgoed te veel? Wil je graag eens kennismaken met ongekende biologische planten voor je tuin? Of wil je gewoon wat ervaring of kennis opdoen of misschien wel delen? Kom dan zeker naar onze plantenruilbeurs. Je kan er planten ruilen of voor een vriendenprijsje delen. Ook wie zelf niets meebrengt, is van harte welkom.  

WOENSDAG 1 MEI 
DAG VAN 1001 DIEREN IN PALINGBEEK 
Zin in een namiddagje vol beestige avonturen in domein Palingbeek? Ontdek heel wat over dieren en hun nesten. Bouw aan een reuzenspinnenweb of luier wat in het hangmattenbos. Liever een uitdaging? Speel dan Beestige Bumperball of trotseer de rodeostier. Bij de Rangers ga je aan de slag met vuur, bak je vlinderbannocks en speur je naar sporen. Zorg dat je erbij bent!  

ZONDAG 5 MEI 
VROEGMORGENWANDELING GALGENBOSSEN 
“De morgenstond heeft goud in de mond”. Bij het krieken van de dag gaan we in het Galgenbos luisteren naar de vogels die hun mooiste lied zingen om hun broedterritorium te beschermen en vrouwtjes te lokken. Guido Quaghebeur ontrafelt al dit gekwetter.  

WOENSDAG 8 MEI 
NATUUR@ELIER: MEIMAAND EIMAAND 
In mei legt elke vogel een ei volgens het spreekwoord, maar klopt dat wel? Welke dieren leggen er allemaal eieren? Hoeveel? Hoe vaak? Waar? Zit je zelf met een ei? Deze namiddag zit eivol (k)eileuke activiteiten! Activiteit voor kinderen van 6 tot 12 jaar.  

ZATERDAG 11 MEI 
UITSTAP NAAR NOORD-FRANSE KALKREGIO 
Koen neemt ons mee naar interessante plaatsen waar we de meeste kans hebben op typische planten, vlinders en orchideeën in de Noord-Franse kalkregio! Als er nog tijd rest, bezoeken we ook de kalkkust met broedplaatsen van zeevogels! We maken de verplaatsing met carpooling. Geef zeker een seintje aan Koen als je meegaat!  

ZATERDAG 18 MEI 
WORKSHOP LEPELSNIJDEN 
Het maken en gebruiken van houten lepels is duizenden jaren oud. Het zelf maken met degelijk gereedschap geeft een uitdaging, maar ook rust en voldoening, eigen aan een ambacht. Vanaf 16 jaar, met of zonder ervaring, iedereen leert bij! Locatie: Ezelboerderij ‘Ezelpad’, Woestenseweg 26, 8970 Poperinge.  

DONDERDAG 30 MEI 
PRESENTATIE “DE BOSSEN VAN DE IEPERBOOG” 
Naar aanleiding van de publicatie van het boek “De Bossen van de Ieperboog” door Natuurpunt Westland eind 2023, organiseren In Flanders Fieldsmuseum (IFFM) en de Vrienden van IFFM een presentatie in woord en beeld: “De Bossen van de Ieperboog: oorsprong, vernietiging en herstel van een (oorlogs)landschap” door Lieven Stubbe. Afspraak om 19.00u in het Museumcafé van IFFM (Lakenhalle) in Ieper. Deelname is gratis, inschrijven verplicht. Achteraf wordt een drankje aangeboden en is er kans om het boek aan te schaffen. 

ZATERDAG 1 en zondag 2 JUNI 
HOMMELWANDELING IN TER YDE BIJ OOSTDUINKERKE EN DOMEIN DE PALINGBEEK IN IEPER 
Waarom zijn die zachtaardige, dikke bijen met hun prachtige beharing zo druk bezig om onze bloemen te bezoeken? Ga mee op zoek naar hommels, onze pluizigste wilde bijen, en leer heel wat over hun levenswijze en relatie met bepaalde planten. Je leert hoe je de verschillende soorten hommels kan herkennen: de steenhommel, akkerhommel of boomhommel ...  

ZONDAG 2 JUNI  
VROEGE VOGELS MET NORBERT OP DE SITE SUIKERFABRIEK 
Vroeg uit de veren! Als je eens een vogelconcert wil meemaken, dan is dit het moment. Als een volleerd dirigent kan Norbert alle toontjes van zangvogels uit dit concert filteren. Leuk om de geluiden te herkennen, en dan maar zoeken, want als je ze hoort, dan moet je ze ook zien!  

WOENSDAG 5 JUNI 
NATUUR@TELIER: WAT LEEFT ER IN DE POEL? 
Op dit natuuratelier halen we schepnetjes boven en duiken we de poel in. Welke diertjes en plantjes leven er? Wat doen ze daar allemaal? Activiteit voor kinderen van 6 tot 12 jaar.  

ZONDAG 16 JUNI 
PALINGBEEKDOMEIN, KERNGEBIED VAN DE IEPERBOOG, PRESENTATIE EN EXCURSIE 
Het Palingbeekdomein is één van de natuurparels uit het boek “De Bossen van de Ieperboog”, eind 2023 uitgegeven door Natuurpunt Westland en Natuurpunt De Bron. Dankzij gericht natuurbeheer en de uiteenlopende biotopen keerden heel wat dieren terug naar het domein. Lieven Stubbe, hoofdauteur van het boek, presenteert in woord en beeld de betekenis van het domein binnen de ruimere Ieperboog: “Oorsprong, vernietiging en herstel van het landschap in en om De Palingbeek”, met nadruk op het natuurherstel. Daarna trekken we naar buiten om enkele bijzondere natuurwaarden te ontdekken: vogels, insecten, het bodem- en het waterleven.  

DINSDAG 18 JUNI  
LEZING GALLEN 
Als een galmug of -wesp een eitje legt in een blad of ander deel van een boom, groeit op die plek als reactie een abnormale zwelling: een gal. De larve die uit het eitje komt, vindt in de gal een beschermd onderkomen en volop voedingsstoffen. Tijdens deze lezing kom je te weten hoe de levenscyclus van de galvormende insecten in elkaar zit en passeren een aantal bekende en minder bekende gallen en hun waardplanten de revue.   

VAN 19 JUNI TOT 13 SEPTEMBER 
ZOMERCAMPAGNE: FLUISTERVAREN EN BROEKWANDELEN IN DE BLANKAART 
Telkens op woensdag om 14.30u en op vrijdag om 18.00u. Kom meegenieten van lepelaars, kiekendieven, koekoeksbloemen en zwanenbloemen. Kom tot rust in de weidse natuur. Na de fluistervaart op de Blankaartvijver wandel je terug over het Blankaartwandelpad o.l.v. een natuurgids. Duur: ongeveer 2.30 uur. Activiteit onder voorbehoud van voldoende hoog waterpeil. Aantal plaatsen is beperkt en vooraf inschrijven is verplicht.  

ZONDAG 23 JUNI 
DAGUITSTAP NAAR FROMELLES EN ARMENTIERS  
We bezoeken het boeiende museum rond de voor ons onbekende Slag van Fromelles (1916) en in de namiddag maken we een stadswandeling in de grensstad Armentiers.