Alle activiteiten vind je hier

Zondag 16 februari: Wintergasten spotten op het kijkplatform 
Ontdek de soms verrassende vogelwereld van de IJzerbroeken. De telescopen van ervaren vogelaars zijn reeds opgeblonken en staan klaar om de vele wintergasten te ontdekken. Met wat geluk spotten we de blauwe kiekendief. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Woensdag 12 februari: Lezing ‘Bescherming van de fauna in Vlaanderen’ 
Jan Rodts, van Vogelbescherming Vlaanderen (VBV) en auteur van het succesboek ‘de slimste vogelgids’, komt in geuren en kleuren vertellen over de werking van de vereniging die beschouwd wordt als de advocaat van de fauna. Vooral de vier hoofdthema’s van de vereniging komen aan bod en onderwerpen die aangesneden worden zijn o.a. illegale vogelvangst, jachtregelgeving en -misbruiken, gesjoemel met jachtplannen, procedures bij de Raad van State. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Vrijdag 21 februari: Uilentocht 
Kom meegenieten van de wonderlijke wereld van de uilen. In het kasteeldomein De Lovie hebben verschillende bosuilkoppels hun territorium en broeden daar in de holtes van oudere bomen. Voor de kerkuil werden twee bakken gemonteerd als broedlocatie zodat deze soort zich verder kan handhaven. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Maandag 24 februari: Natuur@telier – vogelgewoonten, van winterkoning tot kolgans 
Een zoektocht naar de gewoonten en het gedrag van vogels in het natuurreservaat De Blankaart. Voor kinderen van 1° tot 6° leerjaar. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Zondag 1 maart: Geleid bezoek Museumhuis Lucien De Gheus in Poperinge
De Gheus staat bekend om zijn vele keramisch werk. Vrijwel gelijktijdig met het keramisch werk beeldhouwt hij in natuursteen, hout, gips en beton en aanvaardt De Gheus ook opdrachten voor religieus beeldhouwwerk. Deze artistieke duizendpoot ontwerpt gebrandschilderde ramen, maakt penningen, doet restauraties en integreert zijn artistieke creaties probleemloos in architectuur, zowel in de eigen woning, als bij klanten. Lucien en zijn vrouw Suzanne maken van hun woning een levend museum. Zijn principes getrouw, blijft hij ver weg van de modieuze kunstscene. Het ‘Gheuzenhol’, zo noemde de kunstenaar zélf zijn huis, ademt zijn ziel in elke hoek en blijft tot vandaag de bezoeker intrigeren. Dit bezoek is een must voor elke kunstliefhebber. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Donderdag 5 maart: Theeworkshop 
Tijdens deze workshop ontdekken en proeven we thee samen met theesommelier Kathleen Vanhooren. We overlopen de basisregels voor het zetten van thee, we ontdekken het verschil tussen thee en infusie en leren hoe we thee een plaatsje kunnen geven in een gezonde levensstijl. Tussendoor wordt telkens thee bereid en geproefd. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Dinsdag 10 maart: Cursus ‘werken met sociale media’ 
Facebook, Twitter, Instagram en andere sociale media zijn belangrijke instrumenten geworden in de communicatie en ook in het maatschappelijk debat. Hoe gebruik je deze sociale media en hoe kun je ze efficiënter gebruiken in de werking van je vereniging, voor het organiseren van activiteiten, opzetten van campagnes? Een mini-cursus ‘werken met sociale media’ gericht naar alle vrijwilligers actief binnen de groene beweging. Lesgever is sociale mediaspecialist Reinout Van Zandycke van Exposure. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Donderdag 12 maart: Resultaten monitoring plattelandsvogels 
Tientallen vrijwilligers hebben in het voorjaar meerdere inventarisatierondes gedaan in het kader van de monitoring van plattelandsvogels. Dit was een intensieve monitoring, dat kan elke vrijwilliger beamen. Maar het huzarenwerk was ongetwijfeld de registratie en verwerking van de binnengebrachte gegevens. Hoogtijd om eens te luisteren naar Olivier Dochy wat dit opgebracht heeft. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Zaterdag 14 maart: De natuur van duizend-en-één nacht in Oman... 
Oman is een vredevol Arabisch land op de hoek van de Indische Oceaan en de Perzische Golf. De sultan is natuurliefhebber en dat vertaalt zich in veel beschermde gebieden. Van het droge noorden tot het natte (!) zuiden vind je nauwelijks verkende bergen, oranje zandwoestijnen, diepe wadi’s, afgelegen oases, wierookbomen, waddenkusten vol vogels en een zee boordevol leven. Soorten van Azië, Europa én Afrika ontmoeten elkaar hier. Meer dan genoeg om natuurliefhebbers twee weken bezig te houden! Zonnebekenaar Olivier Dochy dompelt je onder in de oriëntaalse natuur, met een snuifje cultuur. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Maandag 16 maart om 14.15 uur en 20.15 uur MJÖLK
Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorpje in de buurt van Reykjavik. Wanneer hij plotseling sterft, neemt Inga alleen de touwtjes in handen van het familiebedrijf. Al snel ontdekt ze dat de coöperatie misbruik maakt van haar monopolie door allerlei verplichtingen op te leggen aan de lokale landbouwers. Zij besluit dan maar ten strijde te trekken tegen dit maffia-systeem om de onafhankelijkheid van haar gemeenschap veilig te stellen! Een pakkende film vertoond door de Diksmuidse Filmclub in samenwerking met Natuurpunt De Bron. Alle info vind je op deze webpagina.

Woensdag 18 maart: Natuur@telier – grachtentocht 
Verken je mee de loop van een gracht? Waar zullen we uitkomen? Wat valt er te zien? Hoe nat worden onze voeten? Voor kinderen van 1° tot 6° leerjaar. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Periode maart-juni: Cursus Natuur(sp)Otter in De Blankaart 
De cursus bestaat uit 10 lessen, met telkens een theoretisch deel en een praktijkgedeelte (21 en 24 maart, 4 en 25 april, 9,16 en 26 mei, 2, 13 en 16 juni). Tijdens de cursus Natuur(sp)Otter maak je kennis met onze natuur in het Blankaartgebied. Je ontdekt de diverse biotopen van dieren en planten en je krijgt informatie over natuurbeheer en de werking van de lokale afdeling. Lesgevers en gidsen dompelen je onder in een wondere wereld en nemen je mee voor een unieke natuurervaring. Er is geen enkele voorkennis vereist, alleen je enthousiasme telt! Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Zondag 22 maart en 19 april: Natuurwandeling in het beschermde komgrondengebied van Lampernisse 
De komgronden van Lampernisse zijn een uniek polderlandschap van meer dan 1000 hectare groot gelegen tussen Veurne en Diksmuide. Een bezoek aan de komgronden, is een duik in het verleden, de inrichting van het landschap herinnert je steeds aan vroeger. De weidsheid en het uitgebreide netwerk van sloten en grachten is een verademing voor mens, dieren en planten. Samen maken we kennis met de prachtige historische graslanden en het gebied. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Zaterdag 28 maart: Nacht van de steenuil 
Aan de hand van een powerpoint wordt de  steenuil in de kijker gezet. Alle weetjes over de kleinste uil van Vlaanderen worden uit de doeken gedaan. Daarna gaan we op zoek naar de steenuil. Er is een grote kans dat we hem horen, maar misschien krijgen we hem zelfs wel te zien! Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Maandag 6 april: Natuur@telier – Iedereen kruidentovenaar in de wereld van eetbare planten 
Een tocht door de natuur op zoek naar eetbare planten voor kinderen van 1° tot 6° leerjaar. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.  

Vrijdag 10 april: ‘Samen Voor Ons Eigen’, een lezing door Dirk Draulans 
De mens is de slimste diersoort die ooit op aarde heeft geleefd. Maar hoe meer we leren over onszelf, hoe minder we ervan begrijpen. In ‘Samen Voor Ons Eigen’ gaat bioloog en journalist Dirk Draulans op zoek naar de oorzaken en patronen van het menselijk samenleven. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender. 

Periode april-juni: Cursus Natuurverkenner in Poperinge 
De cursus Natuurverkenner is een interactieve en wervelende instapcursus voor natuurliefhebbers. In vier unieke 'lessen' (21 en 28 april + 12 en 19 mei) en zes excursies (25 april + 9 en 16 mei + 6, 13 en 20 juni) laten de lesgevers en de lokale vrijwilligers al hun enthousiasme op je los. We dompelen je onder in de wondere wereld van onze wilde dieren en planten en gaan op reis langs de natuurgebieden in eigen  streek. Laat deze boeiende kennismaking met natuur in je achtertuin niet aan je neus voorbij gaan en nodig geïnteresseerde buren, vrienden en familie mee uit. Details en afspraken vind je in de activiteitenkalender.