Natuurpunt De Bron, Toerisme Heuvelland en Pasar slaan ook in 2016 de handen in elkaar en werken voor jou een indrukwekkende reeks wandeltochten uit. Het loont deze zomer dan ook opnieuw de moeite om samen de natuur en de rust van Heuvelland op te zoeken, onder de leiding van deskundige streekgidsen. De trouwe deelnemers hoeven niet te twijfelen: we onthalen hen graag op enkele nieuwe parcours. Je bent van harte welkom!

 

Elke donderdag in juli en augustus 2016 begeleidt een ervaren gids jullie langs de unieke Heuvellandse landschappen. Holle wegen, kletsnatte bronbosjes, wiegende weiden, met hagen en knotbomen omzoomde velden, ze passeren allemaal de revue. Je geniet van eindeloze uitzichten en krijgt deskundige uitleg over typische planten, diersoorten of streekeigen landschapselementen die deze prachtige streek vorm en inhoud geven.

 

Natuurpunt beheert in Heuvelland meer dan 80 hectare werkelijk unieke natuurgebieden: ‘De Bronnen van het Heuvelland’ (de Broekelzen, de Sulferberg, de Scherpenberg en de Hellebeek) vormen samen met de Breemeersen een reeks schitterende natuurreservaten. Ook de provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) leverden er prachtig werk waar je van zal opkijken. Haal je wandelschoenen uit de kast, hou de verrekijker in aanslag en stap met ons mee!

 

De 10 wandelingen vinden plaats elke donderdag van 7 juli tot en met 25 augustus.

 

8 avondwandelingen om 19u00.:

7 juli: Loker – Dorpsonthaalpunt: Eetbaar landschap voor mens en dier: 6 km

14 juli: Dranouter - Planciusplein: 7 km

21 juli: Nieuwkerke – Dorpsonthaalpunt: 6,5 km

28 juli: Westouter - Dorpsonthaalpunt: 6,5 km

4 augustus: Kemmel – Den Dries: 5,5 km

11 augustus: Wijtschate - markt: 6,5 km

18 augustus: Loker - Dorpsonthaalpunt: 6,5 km

25 augustus: De Klijte - Dorpsonthaalpunt: 5,5 km

2 Namiddagwandelingen om 14.30u.:

21 juli: Nieuwkerke – Dorpsonthaalpunt: 9,6 km

15 augustus: Loker - Dorpsonthaalpunt: 8 km

 

Deelname

Afspraak: 15 min. voor de start. Stapschoenen noodzakelijk, verrekijker nuttig, dorstlesser aangeraden, hond mag aan de leiband. Leden Natuurpunt en Pasar: gratis mét lidkaart. Niet-leden betalen 2,50 euro of 5,00 euro per gezin.

 

Inschrijven

Om zeker te zijn van uw plaats, schrijft u zich in bij Toerisme Heuvelland, 057 45 04 55, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Deze wandelingen zijn een organisatie van Natuurpunt De Bron vzw – Pasar West – Toerisme Heuvelland

 

Donderdag 7 juli – Loker – Eetbaar landschap (6 km)

Een wandeling in het thema ‘Eetbaar landschap voor mens en dier’. De Westhoek is een uitzonderlijke regio, vooral door de unieke combinatie van het prachtige en gevarieerde landschap, de zichtbare sporen van de oorlogen en de ligging langs natuurlijke en culturele grenzen. Aan het landschap, de oorlog en de grens hangen talloze verhalen vast. ‘Eetbaar landschap’ is een van die verhalen. Renata Bruggeman brengt op haar manier de eetbare natuur in beeld en prikkelt je smaakpapillen met lekker plantaardig wild. Haar collega-gids Ingeborg Sohier toont langs een tweede wandellus welk voedsel wilde dieren in het landschap nodig hebben. Inspirerend om je eigen tuin aan te pakken?

 

Donderdag 14 juli – Dranouter – Door filmdecors (7 km)

Een wandeling op de ‘Schreve’ door een minder bekend, maar prachtig landschap. Filmmakers hadden al een tijdje geleden dit landschap ontdekt. De bij ons minder bekende Bruno Dumont laat bijna al zijn films in dit landschap afspelen. Het met de ‘Caméra d’Or’ van het Festival van Cannes bekroonde ‘La vie de Jésus’ is misschien nog het meest gekende. Recent werd ‘Wien for Life’ van Alidor Alfing (B – 2014) hier opgenomen en nog dit jaar een deel van ‘Eigen kweek’ van Philippe De Schepper (B – 2016). Maar niet alleen het landschap bekoort, ook het Bois d’Achtmetael met het Centre de Phytosociologie loont de moeite. De vele glooiingen en heuvels toveren onvergetelijke panorama’s tevoorschijn, daarbovenop krijg je een hele portie rust en stilte aangeboden. Puur wandelplezier.

 

Donderdag 21 juli – Nieuwkerke – Een tocht vol grootse ruimten en fijne natuur (’s middags 9,6 km, ’s avonds 6,5 km)

Ten zuiden van de heuvelreeks Katsberg – Zwarteberg – Rodeberg – Kemmelberg loopt parallel een lage heuvelrij. Die begint net over de grens met de Ravensberg (Bailleul), op en over de grens met de Zwartemolen (Dranouter) en de Walletjes (Nieuwkerke). De zuidelijke flank van deze heuvels daalt steil af naar de brede vallei van de Leie. Deze brede valleigronden, amper 20 meter boven de zeespiegel, vormen de Breemeersen die verder doorlopen in Frankrijk. Tot de 16de eeuw lag hier een elzenbos; vandaar ook de naam Bosgeuzen. Nu bestaat dit gebied uit laaggelegen en natte, maar rijke weilanden. Vanuit de Vlaamse administratie (Agentschap voor Natuur en Bos) werd jaren geleden een aankoopbeleid voorgesteld dat echter beperkt bleef tot een grote 6 ha aankoop op de Zwartemolenhoek. Onze vereniging kreeg in de loop van 2002 de mogelijkheid een eerste perceel in het gebied aan te kopen. Nu bezit onze Natuurpuntafdeling Westland hier meer dan 26 ha indrukwekkende natuurkwaliteit waarvan 21 ha erkend is als natuurreservaat.

 

Donderdag 28 juli – Westouter – Wandelen in de vochtige Broekelzen (5 à 6,5 km)

Dit jaar konden we nog een prachtig stuk van anderhalve hectare aankopen in De Broekelzen. De deelnemers aan Open Bronnendag van 1 mei 2016 kunnen hiervan getuigen: een heel rijke bloei van boshyacint, bosanemoon, gele dovenetel en salomonszegel doen in niets onder voor het geroemde Hallerbos. De Broekelzen is ongetwijfeld één van onze topnatuurgebieden in Heuvelland. Mooie panorama’s op de Vlaamse vlakte in het noorden en op de heuvelrij van Katsberg, Zwarteberg, Rodeberg en Kemmelberg krijg je er gratis bovenop.

 

Donderdag 4 augustus – Kemmel – Over de Letten- en Kemmelberg (5,5 km)

Het provinciaal domein De Kemmelberg is uitgegroeid tot een topbestemming voor natuurvrienden. De beboste top van de Kemmelberg en zijn gevarieerde flanken geven dit glooiende landschap een uitzonderlijke esthetische waarde waar je nooit op uitgekeken raakt. Maar de Kemmelberg is niet alleen de berg en het bos: ten noorden liggen ook nog enkele gronden die eigendom zijn van de provincie. De Lettenberg ligt er als een kleine uitloper van de Kemmelberg. De site werd in 2003 landschappelijk heringericht met o.a. een bloemenweide, houtkanten en een wandelpad.Via enkele straten krijgen we dan ook een andere kijk op het gebied.

 

Donderdag 11 augustus – Wijtschate – Oorlogsrelicten (6,5 km)

Vorig jaar letterlijk in het water gevallen, maar dit jaar zeker beter. Deze wandeling leidt ons door een gebied dat tijdens de Eerste Wereldoorlog erg geleden heeft. Slingerende wegen loodsen ons door een afwisselend landschap, waar kleinschalige landschapselementen het landbouwgebied nog vorm en inhoud geven. Een aantal grote, met grondwater gevulde mijnkraters blijven de getuigenis van de Grote Oorlog uitdragen. De tocht brengt ons langs heel wat interessante, minder gekende maar prachtige plekjes, verborgen tussen de soms diepe plooien van het landschap.

 

Maandag 15 augustus – Loker – De Douve – Langs de oude en de nieuwe Franse grens (8 km) (namiddagwandeling 14.30u!)

Tot 1781 behoorde Westouter tot Frans grondgebied en bij deze wandeling volgen we vanaf de kerk van Loker via de oude grens het natuurgebied de Douve in. Het Agentschap voor Natuur en Bos ruimde er alle prikkeldraad op en hagen kunnen nu uitgroeien tot ruige struwelen. Het gesloten bos krijgt, door de inzet van koeien, nu een halfopen structuur. Zij zorgen er ook voor dat de scherpe grenzen tussen bos en grasland vervagen. Dankzij de houtkanten, knotbomenrijen, holle wegen, kleine bosjes en de mozaïek van droge en natte veldjes met hier en daar een poel, waan je je in het Vlaanderen van een paar eeuwen terug. Het is een gebied dat je nooit gaat vervelen.

 

Donderdag 18 augustus – Loker – Scherpenberg – Sulferberg – Rodeberg (6,5 km)

Vanuit de dorpskom leidt deze prachtige en bijzonder gevarieerde wandeling ons tot in het hart van enkele van onze natuurreservaten die stuk voor stuk echte parels boordevol wilde natuur zijn. En we zijn niet chauvinistisch, ook het Agentschap voor Natuur en Bos zorgt er voor dat dit gebied nog aantrekkelijker wordt met toegang tot nieuwe perceeltjes. Zaadboomgaarden worden aangelegd omdat de grond opbrengst-grond moet blijven. Maar dit doet niets af aan het prachtige van de streek. Unieke panorama’s, zowel naar het noorden als naar het zuiden, wisselen af met intieme plekjes waar de natuur haar gang mag gaan. De uitzichten behoren wellicht tot de mooiste die Vlaanderen te bieden heeft.

 

Donderdag 25 augustus – De Klyte – Zand en zavel (5,5 km)

Deze keer wandelen we niet door onze gekende natuurgebieden, maar zoeken we een oude, “verdwenen” weg op: sentier 44. Hij biedt een uiterst boeiend parcours, geeft een zicht op het mooiste keteldal van Heuvelland en op de weilanden en bosjes van de Zavelaar. Het Agentschap voor Natuur en Bos doet hier al het mogelijke om het landschap nog aantrekkelijker te maken. In een brede kring draaien we rond de Scherpenberg en genieten we van een boeiende en bijzonder schilderachtige omgeving die we eigenlijk als één groot natuurdomein mogen beschouwen.

 

Tekst: Geert Dujardin, NP De Bron